lauantai 30. toukokuuta 2009

Uusi Suomi: Venäläistoimittaja hakee Suomesta turvapaikkaa


Uusi Suomi:
Venäläistoimittaja hakee Suomesta turvapaikkaa
30.5.2009

MTV3:
Venäläistoimittaja hakee turvapaikkaa Suomesta

Helsingin Sanomat/STT:
Venäläistoimittaja hakee turvapaikkaa Suomesta


Verkkouutiset/STT:
Turvapaikan hakeminen Suomesta voi sinetöidä venäläistoimittajan kohtalon
2.6.2009


Venäläistoimittaja Jelena Maglevannaja on hakenut poliittista turvapaikkaa Suomesta, kertoo Lenta.ru -uutistoimisto.

Volgogradilaisen Svobodnoje Slovo -sanomalehden toimittaja selvitti tiedotustilaisuudessa aiemmin tällä viikolla Helsingissä, että Venäjän viranomaiset ovat painostaneet häntä lopettamaan kirjoittaminen maan vankiloissa tapahtuvasta kidutuksesta.

Suomalais-venäläisen kanslaisfoorumin verkkosivujen mukaan Maglevannaja tietää, että venäläisenä hänen on erittäin vaikea saada Suomesta oleskelulupaa tai turvapaikkaa. Siitä huolimatta hän teki päätöksen hakea turvaa Suomesta.

Presidentti Tarja Halonen sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamussa, että hän aikoo ottaa esille Venäjän kanssa muun muassa ihmisoikeuskysymyksiä. Venäjä pääministeri Vladimir Putin saapuu vieraaksi Suomeen keskiviikkona 3. päivä kesäkuuta.

Magvelenjana mukaan Venäjän hallinto ei kykene takaamaan kaikkien kansalaistensa – erityisesti toimittajien ja aktivistien – turvallisuutta, vaikka Suomen maahanmuuttoviranomaiset juuri tuolla perustelevat venäläisten negatiivisia turvapaikkapäätöksiä.

Venäjällä 27-vuotias Maglevannaja on tehnyt yhteistyötä useiden venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen kanssa ja keskittynyt artikkeleissaan erityisesti tshetsheeneihin Venäjällä kohdistuvaan vainoon. Hänet tuomittiin 13. toukokuuta kunnianloukkauksesta 200 000 ruplan (4 600 euron) sakkoihin julkaistuaan tietoja volgogradilaisessa vankilassa tapahtuneesta kidutuksesta. Maglevannaja pitää tuomiota vääränä ja pitää kiinni artikkeleissaan esitettyjen tietojen todenperäisyydestä.

Maglevannaja osallistui 25.–26.5.2009 Helsingissä pidettyyn Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin seminaariin.