tiistai 26. toukokuuta 2009

HS: Turvapaikkahakemusten käsittelyajat lähes kaksinkertaistuneet


Helsingin Sanomat:
Turvapaikkahakemusten käsittelyajat lähes kaksinkertaistuneet
26.5.2009


YLE Uutiset:
Turvapaikkahakemusten käsittely venyy

27.5.2009

Turvapaikanhakija joutuu odottamaan jopa 200 päivää maahanmuuttoviraston puhutteluun pääsyä.

Odotusajat ovat lähes kaksinkertaistuneet viime vuodesta, jolloin puhutteluun pääsi keskimäärin reilussa kolmessa kuukaudessa.

Puhuttelua jonottaa nyt lähes 1 200 henkeä.

Hakijoiden määrän selkeä lisääntyminen viime elokuusta lähtien on vaikuttanut hakemusten käsittelyaikojen pidentymiseen. Viime syksynä ja talvena turvapaikanhakijoita tuli Suomeen keskimäärin 500 kuukaudessa. Keväällä tahti on hieman hidastunut.

"Ruuhkautuneen puhuttelutilanteen lisäksi yhtenä pullonkaulana on nyt myös se, että poliisilla on voimavarojen puutteessa vaikeuksia toimittaa turvapaikkakuulustelupöytäkirjoja Maahanmuuttovirastoon", sanoo ylitarkastaja Marjo Mäkelä Maahanmuuttovirastosta.

"Tällä hetkellä puhutellaan syyskuussa 2008 turvapaikkaa hakeneita ja odotettavissa on käsittelyaikojen pidentymistä", Mäkelä sanoo.

Turvapaikkahakemus eli kansainvälistä suojelua koskeva hakemus käsitellään joko niin sanotussa normaalissa tai nopeutetussa menettelyssä.

Kaikkien turvapaikkapäätösten keskimääräinen käsittelyaika on noin 156 vuorokautta. Keskiarvoa alentaa nopeutettu menettely, jossa hakemuksen keskimääräinen käsittelyaika on reilut sata päivää. Näitä on hakemuksista nykyisin jo lähes puolet.

Nopeutetussa menettelyssä käsitellään joko turvallisesta alkuperämaasta tulleiden hakemukset ilmeisen perusteettomina pidetyt hakemukset. Myös niin sanotut Dublin-tapaukset eli hakijat, joiden turvapaikkapäätöksestä on vastuussa jokin toinen EU-maa, Norja, Islanti tai Sveitsi, käsitellään myös nopeutetusti. Dublin-tapauksia on lähes puolet kaikista hakemuksista.

Ruuhkan syntyminen on ollut tiedossa, ja sitä on nyt ryhdytty purkamaan uusien työntekijöiden avulla. Maanantaina maahanmuuttovirastossa aloitti 30 uutta puhutteluihin keskittyvää virkamiestä kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella.

Uudet työntekijät on sijoitettu Helsinkiin, Ouluun ja Imatralle. Puhuttelijoiksi haettiin työntekijöitä lehti-ilmoituksella. Suurin osa uusista työntekijöistä on koulutukseltaan joko lakimiehiä tai yhteiskuntatieteilijöitä.

Maahanmuuttovirasto on varautunut jopa 6 000 turvapaikanhakijan tuloon Suomeen tänä vuonna. Toukokuun alkuun mennessä hakijoita oli tullut hieman odotettua vähemmän, noin 2 000 hakijaa.

Suurin osa hakijoista tulee edelleen Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. Maahanmuuttovirasto tosin julkisti viikko sitten Irakin turvalliseksi neljä maakuntaa lukuun ottamatta, mutta vielä ei ole tiedossa, tyrehdyttääkö se irakilaisten turvapaikanhakijoiden virran. Uusina ryhminä on tänä vuonna tullut hakijoita Sri Lankasta.