lauantai 8. toukokuuta 2010

Uusi Suomi: Akava jyrähtää: Lopettakaa ”vaikertaminen” maahanmuuttajista

Uusi Suomi: Akava jyrähtää: Lopettakaa ”vaikertaminen” maahanmuuttajista 8.5.2010
Akavan tiedote: Akava ei kavahda ulkomaisen työvoiman maahanmuuttoa

Korkeasti koulutettujen palkansaajien keskusjärjestö Akava kannattaa maan hallituksen tavoitetta edistää ulkomaisen työvoiman muuttoa Suomeen. Akava on huolestunut maahanmuuttokeskustelua värittävän rasistisen ilmapiirin noususta Suomessa.

-Erityisen turhaa on vaikertaa EU-maiden kansalaisten tulosta Suomeen töihin, koska EU:n alueella työvoimalla on vapaa liikkumisoikeus, Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen sanoo tiedotteessa.

Akavan ulostulon voinee katsoa vastaukseksi muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman äskettäiseen kannanottoon, jonka mukaan maahanmuuttajat "vievät suomalaisilta työt" hallituksen tavoitteen myötä.

Akavan mielestä myöskään EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden maahanmuuton oikeutusta ei ole syytä kyseenalaistaa. Akava muistuttaa, että tyypillinen maahanmuuttaja Suomessa ei ole turvapaikanhakija tai pakolainen, toisin kuin usein väitetään.

Viljasen mukaan suomalaisten pitäisi valittamisen sijaan keskittyä kotouttamiskeinojen parantamiseen, jotta maahanmuuttajat saataisiin koulutustaan ja osaamistaan vastaaviin töihin. Suomalaisia korkeasti koulutettuja lähtee Suomesta vuosittain enemmän kuin korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia muuttaa tänne.

-Suomessa kannattaisi ennemminkin keskittyä siihen, että maahanmuuttajien osaaminen saadaan yhteiskunnan käyttöön. Tällä hetkellä monet korkeasti koulutetut maahanmuuttajat ovat työttöminä tai tekevät työtä, joka ei vastaa heidän koulutustaan, Viljanen sanoo.

Akavan mielestä kotouttamisjärjestelmää on selkeytettävä ja tehostettava, ja kotouttamiskoulutusta on kehitettävä vastaamaan paremmin eri syistä maahan muuttavien erilaisia tarpeita.

Akava on korkeasti koulutettujen palkansaajien ja ammatinharjoittajien keskusjärjestö, johon kuuluu 34 jäsenliittoa.

__________________________________________________

Akavan tiedote: Akava ei kavahda ulkomaisen työvoiman maahanmuuttoa

Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen on huolestunut rasistisen ilmapiirin noususta, joka pilkistelee Suomessa käytävän maahanmuuttokeskustelun takana. Akava kannattaa maan hallituksen tavoitetta edistää ulkomaisen työvoiman muuttoa Suomeen. EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden maahanmuuton oikeutusta ei ole syytä kyseenalaistaa.
– Erityisen turhaa on vaikertaa EU-maiden kansalaisten tulosta Suomeen töihin, koska EU:n alueella työvoimalla on vapaa liikkumisoikeus, Akavan puheenjohtaja Viljanen kiteyttää Eurooppa-päivän aattona.

Vapaa liikkuvuus on yksi keskeisistä EU:n luomista kansalaisen perusoikeuksista, joka hyödyttää myös niitä suomalaisia, jotka asuvat ja työskentelevät muissa EU-maissa.

Suomessa vuosittaiset muuttotappiot koulutetusta työvoimasta

– Suomessa kannattaisi ennemminkin keskittyä siihen, että maahanmuuttajien osaaminen saadaan yhteiskunnan käyttöön. Tällä hetkellä monet korkeasti koulutetut maahanmuuttajat ovat työttöminä tai tekevät työtä, joka ei vastaa heidän koulutustaan. Jos ulkomaalaiset voivat antaa työpanoksensa koulutustaan vastaavissa tehtävissä, se on erittäin merkittävä voimavara Suomen kilpailukyvynkin kannalta, puheenjohtaja Viljanen tähdentää.

Viljanen muistuttaa, että suomalaisia korkeasti koulutettuja lähtee Suomesta enemmän kuin korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia muuttaa tänne. Tilanne pitää saada tasapainoon.

Suomessa työtä tehtävä yhdenmukaisilla ehdoilla

Maahanmuuttajien tasavertaisen kohtelun pitäisi olla itsestäänselvyys. Tämä tarkoittaa yhdenvertaisia työolosuhteita, syrjimättömyyttä, rasismin torjumista ja nopeaa kotouttamista. Kotouttamisjärjestelmää on selkeytettävä ja tehostettava. Kotouttamiskoulutusta on kehitettävä vastaamaan paremmin eri syistä maahan muuttavien erilaisia tarpeita.

Suomessa on hyvin erilaisia maahanmuuttajaryhmiä. Tyypillinen maahanmuuttaja ei ole turvapaikanhakija tai pakolainen, vaikka varsin usein juuri heihin maahanmuuttokriitikot mielellään viittaavat.

Vuoden 2009 lopulla Suomessa asui vajaat 156 000 ulkomaan kansalaista. Suurin osa Suomessa pysyvästi asuvista ulkomaalaisista on muuttanut maahan perhesyistä tai työn vuoksi.

– Suomessa työtä tekevillä on oltava samat työsuhteen ehdot, oikeudet ja velvollisuudet – ovatpa he kotoisin mistä maasta tahansa, Viljanen toteaa.