maanantai 17. toukokuuta 2010

YLE: Poliisi tutkii kymmenien afganistanilaisten salakuljetusta Suomeen

YLE Uutiset: Poliisi tutkii kymmenien afganistanilaisten salakuljetusta Suomeen 17.5.2010

Poliisi selvittää laittomasti afgaaneja Suomeen kuljettaneen liigan toimintaa, kertoo Helsingin Sanomat. Poliisin mukaan kymmeniä afganistanilaisia on päätynyt Suomeen rikollisjärjestön avustuksella.

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut neljä latvialaista. Heitä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Poliisi on jahdannut kansainvälistä rikollisorganisaatiota jo pidemmän aikaa. Viimeksi maaliskuussa viisi virolaista miestä tuomittiin afganistanilaisten salakuljetuksesta.

Helsingin poliisin rikoskomisario Marjut Kronlundin mukaan nyt vangitut latvialaiset näyttelevät rikollisjärjestössä suuremmissa rooleissa, kuin aiemmin tuomitut virolaiset. Kronlund ei Helsingin Sanomien haastattelussa kuitenkaan halua arvailla salakuljetettujen afgaanien tarkkaa määrää. Luku liikkuu useissa kymmenissä.

Salakuljetusreitti näyttää kulkeneen Valko-Venäjän ja Baltian maiden kautta. Viimeisessä vaiheessa afganistanilaiset on laivattu Virosta Helsinkiin. Helsingissä afgaanit ovat hakeneet turvapaikkaa.

Poliisin mukaan laiton lippu Afganistanista Suomeen maksaa 10 000 dollaria, eli noin 8000 euroa matkustajaa kohti.

Poliisi uskoo, että vangitut latvialaiset ovat salakuljetusjärjestön keskitason toimijoita. Latvialaisten epäillään järjestelleen salakuljetettavien matkoja ja toimineen saattajina.

Rikoskomisario Kronlundin mukaan rikollisjärjestön korkeimmat johtajat ovat vielä vapaalla jalalla. Sama liiga on todennäköisesti salakuljettanut afgaaneja myös muualle. Suomen lisäksi ainakin Viron ja Latvian poliisit tutkivat vastaavia tapauksia.

Suomeen salakuljetetut ihmiset ovat tulleet Suomeen Afganistanin olojen vuoksi. Heitä ei epäillä rikoksista.

Viime vuonna 461 afganistanilaista haki Suomesta turvapaikkaa. Vuotta aiemmin hakijoita oli 254. Vuonna 2007 hakijoita oli alle sata.