Demari, päätoimittajalta: PS vai PS-h? 5.8.2011
SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungnerin mielestä perussuomalaisten Jussi Halla-ahon asema eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana pitäisi arvioida uudestaan. Halla-aho itse on kysellyt, mitä sellaista hänen valintansa ja nykyhetken välillä on tapahtunut, mikä antaisi aiheen uudelleenarviointiin.
No, olihan naapurimaassamme Norjassa järkyttävä joukkomurha kaksi viikkoa sitten. Se ainakin on tapahtunut. Rauhan aikana Pohjoismaissa lienee viimeksi murhattu yhdellä kerralla suurempi määrä ihmisiä vuonna 1918 Suomessa.
Siilipuolustukseen ryhmittynyt perussuomalaisten puolue on viime päivinä jalkauttanut kaaderinsa erilaisille nettipalstoille huutamaan, ettei asioita voi tällä tavalla kytkeä.
Miten niin ei voi? Norjan joukkomurhaajan, Jussi Halla-ahon ja monen muun monikulttuurisuuden vastustajaksi ilmoittautuvan ajatusmaailmassa on paljon yhtäläisyyksiä. He käyttävät samoja argumentteja, ovat kiinnostuneita samoista asioista ja näkevät samanlaisia uhkakuvia.
Niissä keskeisenä yhteiskunnallisena ongelmana nähdään maahanmuutto ja siitä(kin) seuraava monikulttuurisuus. Tällainen maailmankuva on laajalti dokumentoitu, koska sitä levitetään pääasiassa kirjallisesti netissä. Siten yhtäläisyys on helposti kenen tahansa havaittavissa. Lapsikin, valitettavasti, sen huomaa.
Tämä ei tietenkään tarkoita, että Jussi Halla-aho olisi joukkomurhaaja tai jossakin rikosoikeudellisessa vastuussa joukkomurhaajan teoista. Kuitenkin hän on keskeisesti vastuussa siitä, että samanlainen ideologia on tuotu Suomeenkin.
Aktiivisella poliittisella toiminnallaan Halla-aho on saanut omille ja ulkomailta kopioimilleen ajatuksille merkittävästi huomiota ja seuraajia Suomessa. Aina on riski, että häiriintyneet yksilöt alkavat tosissaan uskoa jonkin nettiyhteisön lietsomiin uhkakuviin, ja pystyvät mielessään oikeuttamaan itselleen väkivaltaisetkin teot uhkien torjumiseksi. Juuri niin tapahtui Norjassa.
Helpon ajatusleikin voi tehdä vaihtamalla Halla-ahon kirjoituksiin muslimien paikalle esimerkiksi juutalaiset. Olisiko sellaisten tekstien tekijä voitu valita eduskunnan merkittävän valiokunnan johtoon? Tuskin sentään, onneksi.
Jungnerin peräänkuuluttama arviointi ja keskustelu pitäisi tietenkin käydä ensin perussuomalaisten itsensä keskuudessa. Tällaisen moraalisen vastuun kantajiksi perussuomalaisista ei kuitenkaan näytä olevan.
Sellainen keskustelu paljastaisi puolueen sisäisen kahtiajaon ja todennäköisesti myös jyrkentäisi sitä. Jokainen rivipersukin joutuisi pohtimaan, mille puolelle asettuu.
Perussuomalaiset ovat jo lähtökohtaisesti jakautuneet kahteen leiriin, niin kuin kommunistit ennen enemmistöläisiin ja vähemmistöläisiin. Jakolinja oli olemassa jo ennen vaaleja. Kaikkien kannalta olisi hyvä saada selville, kumpi porukka perussuomalaisissa on enemmistönä; PS vai PS-h.
Juha Peltonen