torstai 28. tammikuuta 2016

Yle: Veronika Honkasalon kommentti jääkiekon joukkoraiskauksista hämmensi Twitterissä – ”Ei ollut tarkoitus puhua Suomesta”

Yle: Veronika Honkasalon kommentti jääkiekon joukkoraiskauksista hämmensi Twitterissä – ”Ei ollut tarkoitus puhua Suomesta” 28.1.2016

Keskustelu jääkiekkoilijoista ja seksuaalisesta väkivallasta sai uuden käänteen, kun vasemmistoliiton poliitikko Veronika Honkasalo twiittasi torstaina jääkiekon joukkoraiskauskulttuurista:

Jääkiekkopiirien joukkoraiskauskulttuurista on kirjoitettu vain vähän. Enkä ole nähnyt kiekkoilijoiden ottavan siihen kantaa. Jännä.


Honkasalon kommentti sai välittömästi paljon ihmettelyä osakseen. Honkasalolta kysyttiin muun muassa, mitä hän twiitillään tarkoittaa ja millaisia faktoja hänellä on twiitin tueksi.

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Honkasalo sanoo YleX:lle, että hän viittasi twiitillään Yhdysvalloissa ja erityisesti Kanadassa käytyyn laajaan keskusteluun jääkiekkoseurojen raiskauskulttuurissa. Muun muassa Vice-lehti on kirjoittanut pohjoisamerikkalaisiin kiekkojoukkueisiin pesiytyneestä raiskauskulttuurista.

- Pistää miettimään, että miksi en ole nähnyt näkyviä kiekkoilijasankareita ottamassa kantaa siihen, mitä Pohjois-Amerikan kiekkopiireissä on tapahtunut.

Viittasitko twiitissäsi siis Teemu Selänteeseen ja hänen tiistaiseen Twitter-kommentointiin?

- On hienoa, että otetaan osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Mutta se pistää miettimään, että miksi juuri nyt, miksi tässä kontekstissa. Kun tietää, millainen mieletön esikuva Teemu Selänne on, sillä on erityistä merkitystä, mitä hän lausuu.

Honkasalo sanoo, että Selänteellä olisi ollut aiemminkin mahdollisuus puhua naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja seksuaalirikoksista tai pohjoisamerikkalaisen jääkiekon raiskauskulttuurista. Siksi Honkasaloa mietityttää, miksi kiekkolegenda päätti puuttua keskusteluun juuri nyt.

Honkasalo painottaa, ettei hänen tarkoituksenaan ollut puhua suomalaisesta jääkiekkokulttuurista tai vihjata, että suomalaisissa jääkiekkoseuroissa olisi samanlaista raiskauskulttuuria.

- Ei ollut tarkoitus puhua Suomesta vaan nimenomaan tästä Pohjois-Amerikan kontekstista.

Honkasalo harmittelee sitä, että Twitterin merkkirajoitusten takia hän ei pystynyt kontekstoimaan alkuperäistä twiittiään kunnolla. Hän sanoo myös, että on yksiselitteisesti hyvä asia, että kaikki seksuaalinen väkivalta tuomitaan.

Honkasalo postasi twiittinsä puoliltapäivin. Kolmen aikoihin tehdyssä puhelinhaastattelussa hän kertoo saaneensa parissa tunnissa sähköpostin ja Facebookin välityksellä viestejä, jotka sisältävät huorittelua ja seksuaalisella väkivallalla uhkaamista.

- Kyllä se, että tämä herätti näin hirveän voimakkaan reaktion, kertoo jostain tämän ilmapiirin latautuneisuudessa. On näköjään ok puhua raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta, kun se liittyy turvapaikanhakijoihin. Mutta auta armias, jos nostat aiheen esiin toisessa kontekstissa, Honkasalo sanoo.