Keskipohjanmaa, pääkirjoitus: Halla-ahon tapaus on monitahoinen 3.8.2011
Keskustelu Jussi Halla-ahon asemasta eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana sen kuin yltyy. Pääministeri Jyrki Kataisen eilinen lausunto ei mielipiteiden vaihtoa – tai lausumista – hillitse. Se pistää väittelyyn lisää kierroksia.
Kataisen mukaan Halla-ahon paikka valiokunnan johdossa on perussuomalaisten omissa käsissä. Teoistaan Halla-aho kuten muutkin kansanedustajat vastaavat itse. Tekoja arvioivat kokoaikaisesti sekä kansalaiset että media. Ihmisyyteen kohdistuvissa vihapuheissa pitää olla entistä tarkempi. Hallintovaliokunnassakin valtaa käyttävät hallituspuolueiden edustajat, jotka ajavat enemmistöllään läpi haluamansa päätökset.
Näkemykset ovat selkeitä ja juuri sellaisia, joita pääministeriltä voi tässä tilanteessa odottaa. Ne tuovat hyvin esille myös sen, kuinka monitahoisesta asiasta Halla-ahon tapauksessa on kysymys. Sillä on niin juridinen, poliittinen kuin eettis-moraalinenkin puolensa.
Selkein on pykälien puoli. Sen perusteella valiokunnan puheenjohtaja vaihtuu vain omasta ja oman eduskuntaryhmänsä tahdosta. Jos sitä on, eduskunta voi – hyvästä syystä – vapauttaa valiokunnan puheenjohtajan niin kuin jäsenenkin tehtävästään.
Nyt tällaista tahtotilaa ei ole. Halla-aholla itsellään ei ole mitään aikomusta luopua mielivaliokuntansa johtamisesta. Korviaan vaihdosvaatimuksille ei lotkauta myöskään perussuomalaisten ryhmä- ja puoluejohto. Kun eduskunta on äskettäin yksimielisesti Halla-ahon tehtäväänsä valinnut, hän sitä myös hoitakoon.
Pykälien äärimmäisellä venyttämisellä käytettävissä voisi olla yksi mahdollisuus, jonka Verkkouutisten siteeraama professori Mikael Hidén otti esille eduskuntatyön juridiikkaa käsittelevässä kirjassaan. Puhemiesneuvoston esityksestä eduskunnan täysistunto voisi valita uudelleen koko valiokunnan. Menettely olisi ainutlaatuinen, ja juridiikan ohella selkeän poliittinen.
Vahva poliittinen lataus Halla-ahon tapauksessa on ilman poikkeusmenettelyjäkin. Aktiivisimpia Halla-ahon erottamisessa – tai eroamaan patistamisessa – ovat olleet sosialidemokraatit ja heistäkin nimenomaan puoluesihteeri Mikael Jungner. Hänen mukaansa asia on esillä myös Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksessa parin viikon päästä.
Jungnerin pontimena ovat olleet sekä norjalaisten demarien kyselyt joukkomurhaajan lainaamasta Halla-ahosta että tämän muutaman vuoden takainen solvaus pohjoismaisista sosialidemokraateista. Viimeisenä pisarana oli Halla-ahon uho linjansa pitämisestä myös Norjan tapahtumien jälkeen.
Mikael Jungnerista ei ole Halla-ahon erottajaksi, minkä hän itsekin tietää. Tuskin hankkeeseen ryhtyy myöskään demarien eduskuntaryhmä.
Kritiikki Jussi Halla-ahon kirjoituksia ja puheita kohtaan kuitenkin lisääntyy yli puoluerajojen. Kaikki kriitikot eivät ole yhtä lempeitä kuin vihapuheesta eilen yleisellä tasolla huolissaan ollut pääministeri ja tätä myötäillyt presidentti. Jyrkkiä ovat myös monet Halla-ahon hengenheimolaiset.
Pallo on paljossa Halla-aholla itsellään. Mutta varmasti tämän edesottamuksiin voi halutessaan vaikuttaa myös puheenjohtaja Timo Soini. Maltille olisi nyt kysyntää.
Lassi Jaakkola