keskiviikko 3. elokuuta 2011

Länsi-Suomi: Miehet riitelevät, mutta niin tekevät asiatkin

Länsi-Suomi, pääkirjoitus: Miehet riitelevät, mutta niin tekevät asiatkin 3.8.2011

Loppukesän kovin poliittinen vääntö tuntuu tulleen SDP:n puoluesihteerin Mikael Jungnerin ja perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon välille.

Miehet riitelevät, mutta niin tekevät asiatkin.

Jungner on lähtenyt haastamaan Halla-ahoa ja perussuomalaisia hallintovaliokunnan puheenjohtajan roolista.

Jungner on nähnyt Halla-ahon kirjoituksissa ja kommenteissa vihapuhetta ja siihen viittaavia painotuksia.

Miesten kesken tuntuu vallitsevan erimielisyys Norjan terrori-iskun tekijän ja Halla-ahon kirjoitusten yhteyksistä ja yhtäläisyyksistä.

Jungner on myös sitä mieltä, että maahanmuuttovastaisella Hommaforumilla ei hallintovaliokunnan kaltaisen elimen puheenjohtaja voi esiintyä. Muutenkaan Halla-aho ei mielipiteidensä vuoksi ole sovelias tärkeän valiokunnan johtoon.

Perussuomalaiset ja tietenkin Halla-aho eivät moitteita ymmärrä.

Missään tapauksessa ei eduskuntavaaleissa yli 15 000 ääntä saaneen puheenjohtajan vaihdosta ole perussuomalaisten piirissä ajateltu.

Ilman Norjan tapahtumia ei Mikael Jungner olisi lähtenyt käsittelemään hallintovaliokunnan puheenjohtajan persoonaa ja hänen asemaansa.

Tilanne on oiva arvostelulle, sen oikeutuksesta jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä.

On varmasti niin, että Norjan uhrien hautajaisiin osallistunut Mikael Jungner on ollut syvästi järkyttynyt tapahtuneesta väkivallanteosta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tietynlaiset tunteet olisivat kenenkään yksinoikeus.

Itsestään selvää pitäisi olla, että kaikkien puolueiden ja niiden edustajien tulisi tuomita syyttömiin ihmisiin kohdistuva väkivalta ja terrori. Tämä koskee myös perussuomalaisia ja Jussi Halla-ahoa.

Poliittinen retoriikka muuttaa muotoaan kesällä, poliitikot käyttävät usein värikkäämpää kieltä kuin varsinaisella eduskunnan istuntokaudella.

Loma-aikaan tulee sanottua ja kirjoitettua sellaista, jota ei välttämättä ole niin tarkkaan mietitty kuin Arkadianmäellä.

Kun media kartoittaa mielipiteitä turuilla ja toreilla eri kesätapahtumissa, voivat ajatukset karata kokeneiltakin poliitikoilta. Jungnerin ja Halla-ahon tapauksessa tästä ei kuitenkaan ole kyse.

Perustuslain mukaan kansanedustajan pitää käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti.

Tämän perusteella voidaan vaatia sekä Mikael Jungneria että Jussi Halla-ahoa käyttäytymään arvolleen sopivasti, myös näin kesäaikaan.

Omia sanomisia kannattaa miettiä ja hillitä pahinta kiukkua kummallakin puolella. Poliittisten irtopisteiden kalastelu vakavalla asialla ei ole kunniaksi kenellekään.

Pasi Katajamäki