Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajalapsia otetaan huostaan tiuhaan 7.11.2012
Lasten huostaanottopäätökset kohdistuvat tuomioistuimissa tavallista useammin maahanmuuttajataustaisiin perheisiin.
HS:n selvityksen mukaan viidesosa Helsingin hallinto-oikeudessa tehdyistä huostaanottopäätöksistä koski sekä viime vuonna että vuonna 2008 maahanmuuttajataustaisia perheitä. Hallinto-oikeuden alueeseen kuuluvat Uusimaa ja Itä-Uusimaa.
Turun ja Hämeenlinnan hallinto-oikeuksien huostaanottopäätöksistä kohdistui viime vuonna noin kahdeksasosa maahanmuuttajataustaisiin perheisiin. Kouvolan hallinto-oikeudessa vastaava luku oli kymmenen prosenttia.
Maahanmuuttajia asuu näillä alueilla koko väestöön suhteutettuna huomattavasti vähemmän.
Luvut ovat suuntaa antavia, sillä asiakkaiden kansallisuuksia ja äidinkieliä ei näy suoraan hallinto-oikeuksien järjestelmissä. Tuomioistuimet laskivat tapaukset sillä perusteella, että vähintään toisella vanhemmalla on vieraskielinen nimi.
Todellisuudessa luvut lienevät suurempia. Tähän viittaavat muut tutkimukset.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportin mukaan Helsingin hallinto-oikeuden alueella kolmasosa vastentahtoisesti huostaan otetuista lapsista kuului etniseen vähemmistöön vuonna 2008. Koko Suomessa määrä oli 11 prosenttia.
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen (Optula) aineistossa huostaanottopäätöksistä noin 15 prosenttia koski maahanmuuttajataustaisia perheitä koko maassa vuonna 2010.
THL:n ja Optulan tutkimuksissa maahanmuuttajatausta on selvitetty salaisten oikeuden pöytäkirjojen perusteella. Viime aikoina keskustelun kohteena olleet venäläistaustaiset perheet eivät nousseet tutkimuksissa erityisesti esiin.
Helsingin hallinto-oikeuden huostaanottopäätöksistä kolme kohdistui viime vuonna perheisiin, joissa ainakin toinen vanhemmista oli venäläistaustainen.
Suuret maahanmuuttajaperheitä koskevat luvut eivät välttämättä johdu syrjinnästä, sanoo huostaanottoja tutkinut Johanna Hiitola Tampereen yliopistosta. "Se kertoo vaikeista tilanteista. Vähävaraiset perheet ja muut heikossa asemassa olevat tai erityistä tukea tarvitsevat ryhmät ovat yliedustettuina lastensuojelussa", hän huomauttaa.
Maahanmuuttajien joukossa on myös pakolaistaustaisia, traumatisoituneita lapsia ja vanhempia, sanoo Optulan tutkija Virve de Godzinsky.
"Millaiset mahdollisuudet maahanmuuttajaperheillä on integroitua yhteiskuntaan, kuinka paljon he kokevat syrjintää ja saavatko he työpaikkaa? Huostaanottoon johtaneita syitä täytyy miettiä monelta kannalta."
Godzinskyn mukaan maahanmuuttajaperheiden lasten huostaanottojen taustalla on myös samanlaisia asioita kuin kantasuomalaisilla: päihteitä ja mielenterveysongelmia. Osittain niihin liittyy kuitenkin omanlaista problematiikkaa.
Keskustelu voi Godzinskyn mukaan ajautua siihen, mitkä ovat kulttuurisesti oikeita tapoja kasvattaa ja hoitaa lapsia: esimerkiksi paljonko vauvaa voi kylvettää?
"Tutkimusaineistossani oli yksi tapaus, jossa huostaanottoperusteet eivät olleet ihan samantyyppisiä kuin yleensä. Siinä keskusteltiin hyvin kulttuurisidonnaisista jutuista", Godzinsky kertoo.
Joskus maahanmuuttajalasten huostaanottojen taustalla on kuritusväkivaltaa, jonka vanhemmat eivät ole tienneet olevan Suomessa laitonta.
Hallinto-oikeustuomari Anja Sahlan mukaan maahanmuuttajataustaisten perheiden huostaanottokäsittelyt poikkeavat muista lähinnä teknisesti: niihin liittyy paljon kääntämistä ja tulkkausta.
Taitavakaan tulkki ei aina auta, kun kulttuurit törmäävät yhteen, Godzinsky huomauttaa.
"Eri kulttuureissa voi olla hyvin syvällisiä eroja siitä, millainen perhe on ja miten perheen sisällä tapahtuviin asioihin voidaan puuttua."