Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Rasismia on vaikea kätkeä 17.11.2012
Maahanmuuttovastaiset puolueet neljässä pohjoismaassa keräävät vaalitulosten ja uusien mielipidekyselyjen valossa yllättävän samansuuruisia kannatuslukuja. Ruotsidemokraattien julkisivua romuttava tuore rasismiskandaali kuitenkin osoittaa, että puolueet ovat alttiita äkkimuutoksille.
Runsaan vuoden aikana Pohjolan protestipuolueiden pienimmät kannatusluvut ovat kasvaneet ja suurimmat pienentyneet niin, että ne päätyvät jonkin verran kymmenen prosentin yläpuolelle.
Viime valtakunnallisissa vaaleissa 2011 Norjan edistyspuolue sai 11,4 prosenttia ja Tanskan kansanpuolue 12,3 prosenttia äänistä. Lokakuun kunnallisvaaleissa perussuomalaisten osuus oli 12,3 prosenttia. Ruotsidemokraattien ääniosuus valtiopäivävaaleissa 2010 oli vielä 5,7 prosenttia, mutta uusimmissa kyselyissä puolueen kannatus on jo yli kymmenen prosenttia.
Sellaisella kannatuksella puolueet olisivat vaikuttajia, vaikka eivät välttämättä vaa'ankieliä.
Pohjoismaisilla populistipuolueilla on tärkeitä eroja, mutta kaikki neljä ovat yrittäneet hillitä estottomimpia rasisteja riveissään. Ruotsissa tällainen operaatio on nyt kääntynyt täyskatastrofiksi.
Ruotsidemokraatit ovat kasvattaneet kannatustaan julkisella nollatoleranssilla rasistisia puheita kohtaan. Kampanjasta on vastannut puoluejohtaja Jimmie Åkesson.
Åkessonin uskottavuus lässähti, kun iltapäivälehti Expressenin julkisti keskiviikkona videoita, joissa kolme ruotsidemokraattien johtohenkilöä haukkuu Tukholman yössä maahanmuuttajataustaista miestä räikeän rasistisesti ja solvaa paikalla ollutta naista.
Keskiviikkona tuli julki vielä video, jossa miehet hakevat aseikseen rautaputkia, kätkevät ne poliisin saapuessa, kertovat poliisille joutuneensa humalaisen maahanmuuttajataustaisen miehen uhkailemiksi ja poistuvat naureskellen paikalta.
Tapahtuma sattui kesällä 2010, mutta viesti ei ole vanhentunut. Videolla näkyvät ruotsidemokraattien kansanedustajat, talouspolitiikasta vastannut Erik Almqvist ja oikeuspolitiikasta vastuussa ollut Kent Ekeroth. Heidät on otettu pois puoluetehtävistä. Kolmantena oli puolueen ulkopolitiikan asiantuntija Christian Westling.
Timo Soinin huolet puolueensa johdossa ovat vähäisiä verrattuina ruotsidemokraattien ongelmiin.