tiistai 20. marraskuuta 2012

Kansan Uutiset: 25 järjestöä ja piispa vetosivat nälkälakkolaisten puolesta

Kansan Uutiset: 25 järjestöä ja piispa vetosivat nälkälakkolaisten puolesta 20.11.2012
Kotimaa24: KUA ja piispa Askola vetoavat: Nälkälakkolaisten tilanne huolestuttaa 19.11.2012
Kotimaa24: Räsänen: Huoli nälkälakosta on yhteinen
Tiedote: Kirkon Ulkomaanapu, Kepa ja 24 muuta toimijaa huolestuneita turvapaikanhakijoiden nälkälakosta

Kirkon Ulkomaanapu, Kehitysyhteistyön palvelukeskus, Vasemmistonuoret ja Helsingin piispa Irja Askola vetosivat maanantai-iltana 10. syyskuuta nälkälakon aloittaneiden afgaanimiesten puolesta. Piispa ja yhteensä 25 järjestöä on huolissaan siitä, että Suomesta palautetaan turvapaikanhakijoita Afganistanin kaltaisiin kriisimaihin.

Afgaanit ovat nälkälakossa saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen. Kertomansa mukaan he ovat poliittisen toimintansa vuoksi kotimaassaan hengenvaarassa. Toista on kidutettu ja heidän lähisukulaisiaan on lähiaikoina tapettu Afganistanissa.

Miehet ovat valittaneet Maahanmuuttoviraston kielteisestä turvapaikkapäätöksestä hallinto-oikeuteen. He pelkäävät kuitenkin kielteistä päätöstä, sillä Suomesta palautetaan ihmisiä jatkuvasti Afganistaniin maan epävakaasta tilanteesta huolimatta.

Vetoomuksen mukaan miesten kunto muuttuu päivä päivältä kriittisemmäksi. Kivut ja sairaskohtaukset lisääntyvät ja kylmenevä sää kasvattaa riskejä entisestään. Hallinto-oikeuden päätöksenteko tulee todennäköisesti viemään vielä useita kuukausia. Tästä huolimatta miehet ovat ilmaisseet mieluummin kuolevansa Suomessa kuin palaavansa Afganistaniin.

Perusteltu pelko

Vetoomuksen allekirjoittajat ovat huolestuneita sekä nälkälakkolaisten terveydestä että siitä, mitä heille mahdollisen Afganistaniin palautuksen jälkeen tapahtuisi. Vetoajien mielestä he ovat ilmaisseet perustellun pelkonsa turvallisuudestaan. ”Kaoottisessa maassa paikallisilla viranomaisilla on olemattomat mahdollisuudet tarjota miehille turvaa”.

Lisäksi vetoomuksessa ilmaistaan huoli siitä, että Suomi palauttaa turvapaikanhakijoita kriisimaihin, kuten Afganistaniin.

”On tärkeää, että palautuspäätökset tehdään riippumattoman maatiedon perusteella eikä Suomen kriisimaita koskevaa palautuskieltoa vaaranneta”, he toteavat.

Arvostelun kohteena on myös jopa vuosia kestävät turvapaikkamenettelyt, joiden aikana turvapaikanhakijat ovat kyvyttömiä vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin.

Edelleen vetoomuksessa ollaan huolestuneita siitä, että sisäministeri Päivi Räsänen on toistuvasti ilmaissut haluttomuutensa keskustella Maahanmuuttoviraston linjausten oikeudenmukaisuudesta.

Kysymys kuuluu, miksi Afganistanista tulleille turvapaikanhakijoille ei myönnetä oleskelulupia humanitaarisen suojelun perusteella, joka on ulkomaalaislain mukaan tarkoitettu niille, jotka eivät voi palata kotimaahansa ”siellä vallitsevan huonon turvallisuustilanteen vuoksi, joka voi johtua kansainvälisestä tai maan sisäisestä aseellisesta selkkauksesta tai vaikeasta ihmisoikeustilanteesta”.

__________________________________

Kotimaa24: KUA ja piispa Askola vetoavat: Nälkälakkolaisten tilanne huolestuttaa 19.11.2012

Kirkon Ulkomaanpapu, Kepa, piispa Irja Askola ja 26 muuta järjestöä tai toimijaa on ilmaissut huolensa nälkälakossa olevien afgaanipakolaisten vuoksi.

Kaksi afgaanimiestä on ollut nälkälakossa Helsingin keskustassa maanantaista 10.9. alkaen. Miehet ovat poliittisen toimintansa vuoksi kotimaassaan hengenvaarassa. He ovat saaneet Maahanmuuttovirastolta kielteiset turvapaikkapäätökset ja valittaneet päätöksistä hallinto-oikeuteen.

”Miesten kunto muuttuu päivä päivältä kriittisemmäksi, kivut ja sairaskohtaukset lisääntyvät ja kylmenevä sää kasvattaa riskejä entisestään. Hallinto-oikeuden päätöksenteko tulee todennäköisesti viemään vielä useita kuukausia. Tästä huolimatta miehet ovat ilmaisseet mieluummin kuolevansa Suomessa kuin palaavansa Afganistaniin.”, todetaan vetoomuksessa:

”Olemme huolestuneita sekä näiden miesten terveydestä ja siitä, mitä heille mahdollisen Afganistaniin palautuksen jälkeen tapahtuisi, sillä he ovat ilmaisseet perustellun pelkonsa turvallisuudestaan.”

”Olemme huolestuneita Suomen käytännöstä palauttaa turvapaikanhakijoita kriisimaihin, kuten Afganistaniin.

”Olemme huolestuneita jopa vuosia kestävistä turvapaikkamenettelyistä, joiden aikana turvapaikanhakijat ovat kyvyttömiä vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin.

”Olemme huolestuneita myös siitä, että sisäministeri Päivi Räsänen on toistuvasti ilmaissut haluttomuutensa keskustella Maahanmuuttoviraston linjausten oikeudenmukaisuudesta.
___________________________________

Kotimaa24: Räsänen: Huoli nälkälakosta on yhteinen

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd) vastaa Kirkon Ulkomaanvalulle ja piispa Irja Askoalle sekä 27 järjestölle ja toimijalle, jotka ovat ilmaisseet huolensa kolmen afganistanilaisen nälkälakkolaisen puolesta. Kotimaa24 uutisoi vetoomuksesta, jossa mainitaan myös ministeri Räsänen. Hän kiistää väitteen haluttomuudestaan keskustella Maahanmuuttoviraston linjausten oikeudenmukaisuudesta.

Lue Räsäsen Kotimaa24:lle osoittama kirjallinen vastaus:

Kirkon Ulkomaanpapu, Kepa, piispa Irja Askola ja 26 muuta järjestöä tai toimijaa on ilmaissut huolensa nälkälakossa olevien afgaanipakolaisten vuoksi. Minäkin olen heidän tilanteestaan huolestunut.

En ole missään vaiheessa ilmaissut haluttomuutta keskustella Maahanmuuttoviraston linjausten oikeudenmukaisuudesta. Tässä vetoajat antavat väärän todistuksen. Päinvastoin, tätä keskustelua olen käynyt paljon sekä Maahanmuuttoviraston että järjestöjen kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti.

Toivon, että kaikki tahot osoittaisivat vastuullisuutta siinä, ettei nälkälakossa oleville afgaanimiehille tai muille maassamme oleville turvapaikanhakijoille annettaisi mielikuvaa, että nälkälakolla voisi jollakin tavalla vaikuttaa oikeuden tai viranomaisten päätöksiin. Sellainen viesti saattaisi yllyttää heitä jatkamaan terveydelle vahingollista lakkoaan. Mitä vetoajat tarkoittavat tässä toiveella ”viranomaisten vastaantulosta?” Viranomaiset ovat kaikin tavoin pyrkineet tarjoamaan heille apua, terveydenhuoltoa ja suojaa sekä neuvoja omien oikeuksiensa ajamiseen. Heitä ei olla käännyttämässä maasta oikeuden käsittelyn aikana vaan he voivat vapaasti nauttia vastaanottokeskuksen palveluista prosessin ajan. Maahanmuuttovirasto ei voi ottaa asiaa käsiteltäväkseen silloin kun se on oikeuden ratkaistavana. Suomessa poliitikoilla ei ole mitään valtuuksia tehdä yksittäisiä henkilöitä koskevia turvapaikkapäätöksiä, vaan ne kuuluvat viranomaisten ja oikeuden ratkaistaviksi. Näin turvataan myös kaikille turvapaikanhakijoille tasa-arvoinen ja oikeudenmukaisen asema lain edessä. Uskon, että vetoajat ymmärtävät, että niin maahanmuuttoviraston kuin oikeuden tulee kohdella kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti, syrjimättä niitä, jotka eivät saa julkisuutta tilanteelleen. Oikeusvaltiossa kenenkään ei pidä joutua hakemaan oikeuksiaan nälkälakon tai muun terveytensä vaarantamisen kautta.

Afganistanin turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi maakunnittain. UNHCR on Afganistanin tilanteen arvioinnissa keskeinen tietolähde, mutta sen lisäksi Maahanmuuttovirasto käyttää lukuisia muita lähteitä, kuten kansalaisjärjestöjä, tutkimuslaitoksia, muiden maiden maahanmuuttoviranomaisia ja uutistoimistoja. Maahanmuuttovirasto on luonut Afganistanin tiedonhankintamatkan avulla paikallisen kontaktiverkoston auttamaan ajankohtaisen turvallisuustilanteen seurannassa. Virasto saa ajankohtaista tietoa Afganistanin tilanteesta myös eri EU-maiden maatietoasiantuntijoilta ja Afganistanin koskevien maakokousten kautta.

Ulkomaalaislakiin ja perustuslakiin sisältyy ehdoton palautuskieltopykälä. Ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Tämä on ehdoton lähtökohta Maahanmuuttoviraston ja oikeuden päätöksille. Nyt on tärkeintä tukea turvapaikanhakijoita luottamaan oikeuslaitokseemme ja odottamaan sen päätöksiä ja samaan aikaan ottamaan vastaan apua, jota heille on tarjolla.

Päivi Räsänen, sisäasiainministeri

_________________________________

Tiedote: Kirkon Ulkomaanapu, Kepa ja 24 muuta toimijaa huolestuneita turvapaikanhakijoiden nälkälakosta

Kaksi afgaanimiestä on ollut nälkälakossa Helsingin keskustassa maanantaista 10.9. alkaen. Miehet ovat poliittisen toimintansa vuoksi kotimaassaan hengenvaarassa, heistä toista on kidutettu ja heidän lähisukulaisiaan on lähiaikoina tapettu Afganistanissa. Miehet ovat saaneet Maahanmuuttovirastolta kielteiset turvapaikkapäätökset ja valittaneet päätöksistä hallinto-oikeuteen. He pelkäävät kuitenkin kielteistä päätöstä, sillä Suomesta palautetaan ihmisiä jatkuvasti Afganistaniin maan epävakaasta tilanteesta huolimatta.

Miesten kunto muuttuu päivä päivältä kriittisemmäksi, kivut ja sairaskohtaukset lisääntyvät ja kylmenevä sää kasvattaa riskejä entisestään. Hallinto-oikeuden päätöksenteko tulee todennäköisesti viemään vielä useita kuukausia. Tästä huolimatta miehet ovat ilmaisseet mieluummin kuolevansa Suomessa kuin palaavansa Afganistaniin.

Olemme huolestuneita sekä näiden miesten terveydestä ja siitä, mitä heille mahdollisen Afganistaniin palautuksen jälkeen tapahtuisi, sillä he ovat ilmaisseet perustellun pelkonsa turvallisuudestaan. Kaoottisessa maassa paikallisilla viranomaisilla on olemattomat mahdollisuudet tarjota miehille turvaa.

Olemme huolestuneita Suomen käytännöstä palauttaa turvapaikanhakijoita kriisimaihin, kuten Afganistaniin. On tärkeää, että palautuspäätökset tehdään riippumattoman maatiedon perusteella eikä Suomen kriisimaita koskevaa palautuskieltoa vaaranneta.

Olemme huolestuneita jopa vuosia kestävistä turvapaikkamenettelyistä, joiden aikana turvapaikanhakijat ovat kyvyttömiä vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin.

Olemme huolestuneita myös siitä, että sisäministeri Päivi Räsänen on toistuvasti ilmaissut haluttomuutensa keskustella Maahanmuuttoviraston linjausten oikeudenmukaisuudesta. Miksi Afganistanista tulleille turvapaikanhakijoille ei myönnetä oleskelulupia humanitaarisen suojelun perusteella, joka on ulkomaalaislain mukaan tarkoitettu niille, jotka eivät voi palata kotimaahansa ”siellä vallitsevan huonon turvallisuustilanteen vuoksi, joka voi johtua kansainvälisestä tai maan sisäisestä aseellisesta selkkauksesta tai vaikeasta ihmisoikeustilanteesta”?

Kirkon Ulkomaanapu
Changemaker Finland
Vapaa Liikkuvuus -verkosto
Naiset Rauhan Puolesta -liike (Women for Peace, Finland)
Amandajami ry
Vasemmistonuoret
Kristillinen Rauhanliitto
Kepa
Sadankomitea
Suomen UN Women
Suomen Rauhanpuolustajat
Suomen Rauhanliitto - Finlands Fredsförbund
Solidaarisuus
PAND Taiteilijat Rauhan puolesta
Pakolaisapu
Tulus-kuoro
Nuorten Keskus ry
Ev. lut. kirkon monikulttuurisentyön työryhmä
Taksvärkki ry
Tulkaa Kaikki -liike
Helsingin piispa Irja Askola
Aseistakieltäytyjäliitto ry
Maattomien Ystävät
Armon Vihreät ry
Ortodoksisen kirkon ulkomaanapu
Attac ry