maanantai 26. marraskuuta 2012

Sisuradio: Zlatan-kirjailija: "Pelko on lisääntynyt Suomessa"

Sisuradio: Zlatan-kirjailija: "Pelko on lisääntynyt Suomessa" 26.11.2012

Zlatan Ibrahimovicin omaelämäkerta "Minä olen Zlatan" on ehdolla vuoden tietokirjaksi, kun kirjallisuuden August-palkinnot jaetaan maanantai-iltana Tukholmassa. Kirjan kirjoittanut David Lagercrantz, jonka äiti on suomalainen, on huolestunut suomenruotsalaisten ja muiden vähemmistöjen aseman heikentymisestä toisessa kotimaassaan: Pelko on lisääntynyt Suomessa, hän sanoo Sisu-uutisten haastattelussa.

- Viime vuosina on tuntunut siltä, että matkustan toiseen kulttuuriin, jossa puhutaan ihmisistä, joilla on joku muu tausta aivan toisella tavalla, sanoo Zlatanin omaelämäkerran kirjoittaja David Lagercrantz.

David Lagercrantz on lapsuudestaan asti lomaillut Helsingin saaristossa, ja hänen mielestään suvaitsemattomuus on Suomessa lisääntynyt. Ruotsin kieltä vastustetaan äänekkämmin kuin ennen ja ovet on suljettu pakolaisilta.

Ja sen sijaan että suomenruotsalaiset puolustaisivat omaa kieltään he ovat Lagercrantzin mielestä pysyneet kielikeskusteluissa hiljaisina.

Ruotsillakin on ongelmansa, mutta suvaitsevaisempi ilmapiiri on David Lagercrantzin mielestä myös luovempi ilmapiiri.
- Suomen yhteiskunnassa ovet on suljettu, ja samalla ovet on suljettu uusille ideoille. Mitä useampi ovi suljetaan, sitä enemmän pelko lisääntyy. Tunnen, että näin on käynyt Suomessa. Ja samalla aggressiivisiä henkilöitä, kuten perussuomalaisia, on päästetty esille, Lagercrantz huokaisee.