perjantai 22. helmikuuta 2013

Verkkouutiset: "Suomeen töihin jäävät opiskelijat voisivat vähentää lukukausimaksunsa verotuksessa"

Verkkouutiset: "Suomeen töihin jäävät opiskelijat voisivat vähentää lukukausimaksunsa verotuksessa" 22.2.2013

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Arto Satosen lakialoitteessa EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden opiskelu muuttuisi maksulliseksi, mutta Suomeen töihin jäävät opiskelijat voisivat vähentää lukukausimaksunsa kokonaisuudessaan verotuksessa viiden vuoden aikana.

Nykyinen käytäntö, jossa suomalainen veronmaksaja maksaa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden opiskelun ilman, että suomalaisella opiskelijalla on oikeus vastaavasti ilmaiseen opiskeluun, on Satosen mukaan epäoikeudenmukainen.

- Järjettömintä on kuitenkin se, että maksua ei voida ottaa vastaan edes silloin kun sitä tarjotaan, ei edes vaihto-opiskelijoilleen koulutusta ostavalta amerikkalaiselta yliopistolta tai ulkomailta käsin tutkintonsa etäopiskeluna suorittavilta, hän sanoo.

Satonen toteaa, että koulutuksen kysyntä maailmalla kasvaa nopeasti ja Suomen kannattaa hyödyntää mainettaan laadukkaana kouluttajana. Koulutusmarkkinat kasvavat globaalisti. Vuonna 2000 2,1 miljoonaa nuorta opiskeli korkeakouluissa oman maansa ulkopuolella. Vuonna 2009 opiskelijoita oli jo 3,7 miljoonaa eli vajaassa kymmenessä vuodessa kysyntä on lähes tuplaantunut.

- Pohjoismaista Tanska on jo päässyt vahvasti sisään koulutusvientiin. Siellä maksut otettiin käyttöön 2006. Opiskelijamäärät laskivat hetkellisesti, mutta nyt ollaan maksuista huolimatta jo lähes lähtötasolla, Satonen tietää.

Hän sanookin, että Suomen on vihdoinkin lähdettävä myymään aktiivisesti korkeatasoista koulutustamme.

Satosen mukaan Suomessa käynnissä oleva lukukausimaksukokeilu on jo valmiiksi tuomittu epäonnistumaan.

- Jos esimerkiksi ammattikorkeakoulut saavat myydä perustutkinnon sijasta vain jatkotutkintoa, niin kuinka moni edes tietää mikä ylempi ammattikorkeakoulututkinto on, Satonen kysyy.

- On myös hyvin vaikeaa myydä tutkintoja, joita toinen oppilaitos antaa ilmaiseksi, Satonen toteaa. Silti näissäkin oloissa Lappeenrannan tekninen yliopisto on onnistunut myymään koulutustaan lähinnä venäläisille. Satosen mukaan tämä kertoo nimenomaan koulutusviennin potentiaalista.

Satosen mukaan koulutusviennin ohella Suomen tulee myös houkutella tänne lahjakkaita vähävaraisia opiskelijoita. Tämä edellyttää erillisen stipendirahaston perustamista yhdessä tärkeimpien yritysten kanssa, jotta voimme tarjota erityislahjakkuuksille houkuttelevia uravaihtoehtoja Suomessa.

Suomalaisten opiskelijoiden maksuttomasta opiskelusta Satonen haluaa ehdottomasti pitää kiinni.

Satosen lakialoitteen on allekirjoittanut 117 kansanedustajaa.