sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Helsingin Sanomat: Arhinmäki HBL:ssä: Soini ei voi vaieta äärioikeistosta

Helsingin Sanomat: Arhinmäki HBL:ssä: Soini ei voi vaieta äärioikeistosta 10.2.2013

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei saisi vaieta äärioikeiston toiminnasta Suomessa, sanoo kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas) Hufvudstadtsbladetin haastattelussa sunnuntaina.

Arhinmäki kommentoi Jyväskylän puukotusta ja ihmettelee, miksi perussuomalaisista ainoana kansanedustaja Juho Eerola on kommentoinut iskua ja hänkin vain sanonut, että kyseessä olisi ollut mainostemppu.

Arhinmäki toteaa haastattelussa, että Soini ei tietenkään ole vastuussa hyökkäyksestä, mutta hän on vastuussa siitä, mitä hänen puolueensa jäsenet sanovat.

Arhinmäki sanoo, että Suomessa on pitkät perinteet siitä, että poliittisia kokoontumisia voidaan järjestää ilman väkivallan uhkaa. Nyt hän sanoo itsekin kuulleensa entistä useammin maahanmuuttajiin ja vähemmistöihin liittyvää vihapuhetta.

------

Hbl: Arhinmäki kräver att Soini tar ansvar

[...]

- Katsokaa, mitä Jyväskylässä tapahtui, Perussuomalaisten varapuheenjohtaja kutsui demokraattista kokousta vastaan tehtyä puukotusta "mainostempuksi". Perussuomalaiset ovat näissä kysymyksissä niin kaukana Vasemmistoliitosta kuin vain olla voi.
- Suomessa on ollut pitkä poliittisen rauhan perinne, kokouksia on voinut pitää ilman, että on tarvinnut pelätä väkivaltaa. Täytyy muistaa, että meillä on kauempana historiassa esimerkkejä päinvastaisesta. On vakavaa, että perussuomalaiset vähättelevät äärioikeiston toistuvia hyökkäyksiä suomalaista demokratiaa vastaan.
- Ministerit ovat perinteisesti voineet liikkua avoimesti kansan keskuudessa maassamme. Minulla on on pitkä kokemus puhua politiikkaa lähiöiden ostoskeskuksissa. Viime vuosina olen alkanut kuulla yhä enemmän pöyristyttäviä äänensävyjä ja suorastaan vihamielisiä valheita, jotka on kohdistettu maahanmuuttajiin ja vähemmistöihin.

Kuka on vastuussa tästä?
- Oletko huomannut, että Timo Soini ei ole sanallakaan kommentoinut Jyväskylän puukotusta. Hän ei ole kommentoinut myöskään sitä, että hänen oma varapuheenjohtajansa vähätteli hyökkäystä mainostempuksi. Timo Soini ei ole vastuussa hyökkäyksestä, mutta hän on vastuussa siitä, mitä hänen puoluetoverinsa sanovat tai jättävät sanomatta.