keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Iltalehti: Keskusta ei taivu perussuomalaisille: "Kaikkosta ja Halla-ahoa ei voi verrata"

Iltalehti: Keskusta ei taivu perussuomalaisille: "Kaikkosta ja Halla-ahoa ei voi verrata" 20.2.2013

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen katsoo, että oikeuden tuomio riittää rangaistukseksi Kaikkoselle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kyseenalaistaa Nuorisosäätiön vaalirahajutusta tuomitun kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk) aseman. Hän toivoo Kaikkosen jättävän näkyvät luottamustehtävänsä eduskunnassa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kaikkosen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä tammikuun lopussa.

Kaikkonen on suuren valiokunnan varapuheenjohtaja ja Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen.

Ruohonen-Lerner vertaa tilannetta siihen, kun perussuomalaisten Jussi Halla-aho painostettiin sakkotuomion jälkeen jättämään paikkansa hallintovaliokunnan puheenjohtajana. Hänen mukaansa samat säännöt pitää koskea niin keskustan kuin perussuomalaisten kansanedustajia.

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Halla-aho vähätteli tuomiota ja piti sitä vain "muutaman ihmisen henkilökohtaisena tulkintana".

Halla-ahon eroa vaativat tuolloin muun muassa eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen oli tuolloin vaatimassa Halla-ahon eroa. Hänen mielestään Kaikkosen tilanne ei ole verrattavissa Halla-ahon tilanteeseen.

- Kaikkosen ja Halla-ahon tilanteessa on erona se, että Halla-aho sai tuomion rasismirikoksesta ja toimi samaan aikaan valiokunnan puheenjohtajana, joka käsittelee nimenomaan maahanmuuttoa ja sisäistä turvallisuutta. Näin ollen hänen tehtävänsä ja rikoksen välillä oli suuri yhteys. Sen sijaan Kaikkosen tehtävät Suomen EU-politiikassa ja suuressa valiokunnassa eivät ole missään tekemisissä hänen saamansa tuomion kanssa, Tiilikainen perustelee.

Tiilikainen ei usko, että Kaikkosen asemasta syntyy suurta kohua.

- Kaikkonen on myöntänyt rikkeensä ja pyytänyt anteeksi tekojaan omassa blogitekstissään. Oikeuden tuomio on tullut ja Kaikkonen kunnioittaa tätä päätöstä eikä aio siitä valittaa. Joten omasta puolestani katson nyt aivan rauhassa, että tuleeko näitä kiven heittelijöitä kuinka iso jono. Eiköhän tämä oikeuden tuomio ole ihan kohdallaan, Tiilikainen sanoo.