keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Effi: Jyrkkä ei verkkosensuurin laajentamiselle

Effi: Jyrkkä ei verkkosensuurin laajentamiselle 13.2.2013
Yle: Kari Haakana: Suomalaista sensuuria

Electronic Frontier Finland (Effi) tuomitsee Matti Nikin sivuston mielivaltaisen sensuroinnin, joka on jatkunut jo viisi vuotta. Järjestö esittää myös huolensa suunnitelmista laajentaa verkkosensuuria. Vuodesta 2006 käytössä ollut nykyinen järjestelmä on osoittautunut epäluotettavaksi. Esimerkiksi alkuperäisen osoitelistan sisällöstä yli puolet oli estetty väärin perustein jopa poliisin oman arvion mukaan.

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen jyrähtää: "On täysin käsittämätöntä, että järjestelmän ongelmat paljastanut Matti Nikin verkkosivu on edelleen poliisin estolistalla." Karjalainen jatkaa: "Sensurointi on lisäksi kohdistunut kaikkeen Nikin järjestelmästä esittämään kritiikkiin eikä pelkästään poliisin virheet paljastaneeseen linkkilistaan. Kyse on ollut hyvin todellisesta ja laajamittaisesta sananvapauden rajoittamisesta."

Effi pitää myös hyvin huolestuttavana, että oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on nyt esittämässä järjestelmän alasajon sijaan sen laajentamista entisestään. Kun nykyistä verkkosensuuria otettiin käyttöön, vakuutettiin, että perustuslaki estäisi järjestelmän laajentamisen muihin sisältökategorioihin. Effin varoitukset "kaltevasta pinnasta" leimattiin perusteettomaksi pelotteluksi.

Effi muistuttaa, että tekijänoikeuspuolella tämä laajentuminen on jo tapahtunut tosiasia. TTVK ry:n vaatimuksesta operaattorit ovat joutuneet sensuroimaan asiakkailtaan myös verkkosivustoja, joissa ei ole ollut mitään TTVK ry:n jäsenten oikeuksia loukkaavaa materiaalia. Sensuroituna oli mm. Promobay-sivusto, jota artistit käyttävät oman materiaalinsa lailliseen markkinointiin.

Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen täydentää: "Aalto-yliopistossa julkaistun tutkimuksen mukaan tekijänoikeudellinen sensuuri on tehotonta näennäistoimintaa, josta koituu vain turhia kustannuksia ja teknisiä ongelmia. Sama pätee myös muuhun verkkosensuuriin." Tarvainen päättää: "Ongelmat tulee ratkaista niiden syntylähteellä ja ainoa tehokas keino tähän on kansainvälinen yhteistyö - ei ongelmien lakaisu maton alle."


_______________________________________

Yle: Kari Haakana: Suomalaista sensuuria

Viranomaisten harjoittamaa mielivaltaista sensuuria pidetään diktatuurien tai kehittymättömien demokratioiden ongelmana. Mutta sensuuri on totista totta Suomessakin, kirjoittaa Kari Haakana blogissaan.