sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Pohjalainen: Maahanmuuton mahdollisuudet

Pohjalainen: Anna-Maja Henriksson: Maahanmuuton mahdollisuudet 24.2.2013

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 Suomeen muutti yhteensä 22 750 ulkomaan kansalaista. Tämä on pääosin hyvin positiivinen asia.

Maahanmuutto tuo innovatiivisuutta ja uudenlaisia ajatuksia sekä työelämäämme että kulttuuriimme. Tulevina vuosina, erityisesti niin sanotun kasvavan huoltovajeen takia, Suomi tarvitsee lisää työntekijöitä ulkomailta. Toinen asia on, että meidän on niin ikään myös jatkossa kannettava vastuumme niistä ihmisistä, jotka eri humanitäärisistä syistä tarvitsevat turvapaikan maastamme.

Maamme väestön määrän kasvussa maahanmuutto onkin kaksi kertaa suurempi tekijä kuin syntyvyyden kasvu. Niin sanottu muuttovoittomme ulkomailta oli viime vuonna 16 800 henkilöä, kun syntyneiden lisäys kuolleisiin nähden oli ainoastaan 8 030 henkilöä.

Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa on vuonna 2020 jo noin 350 000 ulkomaan kansalaista eli melkein kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Uskoisin, että aika harva meistä itse asiassa tietää, että Suomessa jo nyt puhutaan 148 eri kieltä äidinkielenä!

Erityisesti pääkaupunkiseudusta muodostuu ajan myötä globaali metropoli, jossa yhä useammalla on sukujuuria ulkomailla. Mutta myös täällä Pohjanmaalla tiedämme varsin hyvin, millainen potentiaali maahanmuutolla on edellyttäen, että kotouttamisessa onnistutaan. Ajan myötä uusista ilmiöistä tulee osa elämäämme. On itse asiassa jo hyvin vaikeata kuvitella vaikkapa kotikaupunkiani Pietarsaarta ilman vietnamilaisia.

Keskustelu maahanmuutosta Suomessa on viime vuosina usein valitettavasti ollut kovin lyhytnäköistä. Suomi on kautta historian, ensin Ruotsin ja sitten Venäjän vallan aikana ollut maa, josta muutetaan pois ja jonne muutetaan. Suomesta on muutettu Ruotsiin ja Amerikkaan. Ruotsista, Venäjältä ja Manner-Euroopasta on muutettu Suomeen.

Sekä taloutemme että kulttuurimme on ollut riippuvainen maahanmuutosta. Ajatelkaapa Suomea ilman Finlaysonin kankaita, Sinebrychoffin olutta tai Fazerin leipää ja suklaata. Saati sitten Engelin rakennuksia tai Mannerheimin johtajuutta.

Maastamuutto ja maahanmuutto ovat luonnollisia ilmiöitä ihmiskunnan historiassa. En osaa edes kuvitella miltä maailmamme näyttäisi ilman niitä.

Anna-Maja Henriksson (r.)

Oikeusministeri Pietarsaari