tiistai 26. helmikuuta 2013

Metro: Romanikerjäläiset tulevat Helsinkiin entistä aiemmin

Metro: Romanikerjäläiset tulevat Helsinkiin entistä aiemmin 26.2.2013

Helsinkiin odotetaan keväällä ja kesällä vähintään yhtä paljon romanikerjäläisiä kuin aiempinakin vuosina. Nyt käyttöön on otettu jo uusia kerjäystapoja.

Vuoden ensimmäinen suuri romanikerjäläisten ryhmä saapui Suomeen tässä kuussa.

– Parin viime viikon aikana noin 30 romanin joukko tuli laivalla Tallinnan kautta Helsinkiin. En ole ennustaja, mutta eiköhän kerjäläisten määrä tule taas kevään lähestyessä kasvamaan, sanoo Helsingin kaupungin kerjäläistyöryhmän johtaja Jarmo Räihä.

Nyt Helsingissä olevat romanit yrittävät tulla toimeen muun muassa katusoittajina ja kaupustelijoina.

– Mielenkiintoista on se, että tänne tulevat aina samat ihmiset kuin aikaisempinakin vuosina. Pääsääntöisesti he ovat romanialaisia, bulgarialaiset saapuvat varmaankin alkukesästä.

Kahtena aiempana kesänä kaupunki arvioi, että ulkomaalaisia romaneja oleili Helsingissä 400–500.

– Viime vuonna määrä tosin hieman väheni, kun kaupunki teki tiukemman linjauksen laittoman leiriytymisen suhteen, Räihä kertoo.

Kerjäläistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 28. helmikuuta. Vuonna 2010 asetetun ryhmän tehtävänä on seurata kerjäläiskysymystä ja valmistella mahdollisesti tarvittavia ohjeita tai esityksiä. Työryhmään kuuluu edustajia useista kaupungin hallintokunnista, Helsingin diakonissalaitokselta sekä Helsingin poliisista.

Uusi ilmiö

Ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisista sanoo, että romanien aikainen saapuminen maahan on viranomaisten tiedossa. Alkuvuonna poliisi on kuullut myös uudesta kerjäämisilmiöstä, jollaista ei Helsingissä ole aiemmin havaittu.

– Nykyään mennään kerjäämään ovelta ovelle. Tällaisesta on tullut ilmoituksia ainakin Lauttasaaresta, Wallenius kertoo.

Ilmoitusten perusteella Lauttasaaressa ovikelloja on soitellut useampi henkilö, joilla on ollut kirjoitettu lappu mukanaan.

– Lapussa on lukenut ”olen kuuromykkä” tai jotain siihen tyyliin. Sama paperi on kiertänyt monella eri henkilöllä.

Helsingin poliisille on lisäksi ilmoitettu yksi muualla kaupungissa sattunut tapaus, jossa ovelle tullut kerjääjä tunkeutui asuntoon iäkkään asukkaan kielloista huolimatta. Asiaa tutkitaan varkauden yrityksenä.

– Vähintäänhän se on kotirauhan rikkomista, jos tungetaan väkisin sisälle asuntoon. Mutta jos tullaan vain ovelle eikä yritetä mitään muuta, niin se ei ole rikos, koska yleinen järjestyslaki ei kerjäämistä kiellä. Taloyhtiöt voivat tietenkin kieltää kerjäämiset ja vastaavat omissa järjestyssäännöissään, Wallenius toteaa.

Wallenius on kuullut myös tapauksista, joissa kerjäläinen on avannut liikennevaloihin pysähtyneen auton oven ja pyytänyt rahaa.

– Liikenteen sekaan meneminen alkaa olla jo hyvinkin vaarallista. Mutta nämä ovat onneksi olleet vielä pelkkiä yksittäistapauksia.

Poliisi suhtautuu tämän vuoden kerjäläistilanteeseen samalla tavoin kuin kaupungin työryhmäkin, eli lähinnä odottavasti.

– Ennakkomerkkien perusteella näyttää siltä, että tänä keväänä romanit alkavat saapua Suomeen aikaisemmin kuin aiempina vuosina. Kyllä heitä tänne tulee varmasti niin kauan, kun täältä jotain elantoa löytyy.

Iso Numero tarjoaa työtä

Monet Itä-Euroopan romanit saavat tuloja Iso Numero -lehteä myymällä. Vähävaraisten kaduilla myytäväksi tarkoitetusta Isosta Numerosta ilmestyi viime perjantaina toinen lisäpainos. Pääasiassa vapaaehtoistyönä toteutettavan kulttuurilehden talvinumero julkaistiin joulukuussa.

Ison Numeron myyntiä varten ei tarvita henkilötodistusta tai verokorttia. Myyjät lunastavat lehdet eurolla, myyvät eteenpäin neljällä ja saavat pitää voiton. Lehden jakelu järjestetään yhteistyössä Vailla vakinaista asuntoa ry:n kanssa. Myyjät voivat hakea lehteä esimerkiksi VVA:n toimistosta Kinaporinkadulta. Itä-Euroopan romanit saavat lehteä myytäväksi päiväkeskus Hirundosta.

Autossa yönsä viettävä Bulgarian romani Evtimka Demireva kertoo Ison Numeron haastattelussa, että Suomessa kerätyt rahat lähetetään neljälle lapselle kotiin.

– Myös Bulgariassa romanit saavat vain kaikkein heikoimmin palkattuja töitä. Vaikka tienaisimme vain viisi euroa päivässä, meidän kannattaa olla täällä.