keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Helsingin Uutiset: Monikulttuurisuuden juhlarahassa Suomen Sisun käyttämä symboli

Helsingin Uutiset: Monikulttuurisuuden juhlarahassa Suomen Sisun käyttämä symboli 12.6.2013

Suomen Rahapajan uuteen monikulttuurisuutta juhlistavaan juhlakolikkoon on painettu sama hannunvaakuna-symboli, jota käyttää tunnuksessaan myös kansallismieliseksi itsensä määrittelevä Suomen Sisu -järjestö.

Rahapaja julkaisi kuvat uudesta kolikosta keskiviikkona, ja kysymyksiä sen yhteneväisyydestä Suomen Sisun tunnukseen nousi heti sosiaalisessa mediassa.

Suomen Sisu on suhtautunut monikulttuurisuuteen kielteisesti. Viimeksi järjestön kanta puhutti, kun sen tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Olli Immonen (ps.) vaati monikulttuurisuuden poistamista nuorisolaista.

Monikulttuurisuuden juhlarahassa hannunvaakuna koristaa kolikon arvopuolta. Rahapajan tiedotteessa todetaan, että hannunvaakunat ovat tuttuja esimerkiksi vanhoista suomalaisista kolikoista, mutta symboli on laajemminkin käytössä. Pohjoismaissa sen on uskottu suojaavan kantajaansa huonolta onnelta.

– Kulttuurinen monimuotoisuus ei vie keneltäkään mitään pois, vaan antaa kaikille mahdollisuuden avartaa mieltään ja saada uusia kokemuksia. Juhlarahojen avulla meille tärkeät teemat välittyvät eteenpäin ja tuleville sukupolville arvoisellaan tavalla, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson kuvailee kolikon viestiä.

Wikipedian mukaan hannunvaakunan tausta on esikristillinen ja se on käytössä ympäri maailman. Suomessa ja länsimaissa symboli on tuttu muun muassa Kalevala Korun tuotteista sekä Applen tietokoneista.

Juhlarahan tunnuspuolelle on lyöty muun muassa saamelaisten ukkosenjumalan symboli ja afrikkalainen antilooppisymboli Chiwara, joka liitetään maanviljelykseen.

Uusi juhlaraha on osa vuonna 2009 aloitettua ”eettisten” juhlarahojen sarjaa. Ensi viikolla myyntiin tulevan monikulttuurisuusjuhlarahan nimellisarvo on 20 euroa ja lyöntimäärä on 15 000 kappaletta.