maanantai 10. kesäkuuta 2013

Satakunnan Kansa: Suomeen on tulossa lisää sairaanhoitajia Espanjasta

Satakunnan Kansa: Suomeen on tulossa lisää sairaanhoitajia Espanjasta 10.6.2013
Yle: Yhä harvempi sairaanhoitaja suuntaa ulkomaille

Suomeen ollaan palkkaamassa lisää sairaanhoitajia Espanjasta. Työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelmien mukaan Suomeen saapuu ensi vuoden kesään mennessä vähintään 70 uutta espanjalaista sairaanhoitajaa.

Aikaisemmin Suomeen on palkattu jo 50 espanjalaista hoitajaa, jotka ovat hajaantuneet muun muassa Satakunnan, Turun, Vaasan ja Kotkan alueille. Suurin osa hoitajista työskentelee edelleen Suomessa, mutta esimerkiksi Vaasassa viisi hoitajaa päätti kevään aikana lähteä pois Suomesta muun muassa kylmän sään ja kielimuurin takia.

Taustalla espanjalaisten hoitajien palkkaamisessa Suomeen on pula sairaanhoitajista. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 37,5 prosenttia Suomen sairaanhoitajista jää eläkkeelle vuoteen 2025 mennessä.

Ensimmäinen rekrytointi Espanjassa alkoi vuonna 2011, jolloin hakijoita oli yhteensä 2 400.

__________________________________

Yle: Yhä harvempi sairaanhoitaja suuntaa ulkomaille

Suomalaisia terveydenhuollon ammattilaisia vetää eniten Ruotsi. Ulkomaalaisten osuus Suomen terveydenhuollon henkilöstöstä on pysynyt pienenä.

Yhä harvempi suomalainen terveydenhuollon ammattilainen suuntaa vuosittain ulkomaille, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maanantaina julkaisemista tilastoista. Lähtijöiden määrä on vähentynyt esimerkiksi lääkärien ja sairaanhoitajien osalta.

Kehittämispäällikkö Reijo Ailasmaa THL:lta pitää suurimpana syynä vähentyneeseen lähtijöiden määrään terveydenhoitoalan parantunutta työtilannetta.

- 1990-luvun lopulla väkeä lähti, kun oli huonosti töitä. Nyt työtilanne on parantunut, ja kysyntää voi olettaa riittävän tulevaisuudessakin, Ailasmaa arvioi.

Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten ja ulkomaalaistaustaisten terveydenhoidon ammattilaisten määrä on 2000-luvulla sitä vastoin ollut kasvussa.

Ulkomaalaisten osuus Suomen terveydenhuollon henkilöstöstä on silti pysynyt pienenä. Ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia oli vuonna 2010 vajaat 4 prosenttia.

Yli puolet Suomeen tulevista terveydenhuollon ammattilaisista on lähtöisin EU-maista. Eniten väkeä tulee Virosta, Venäjältä ja Ruotsista. Suomalaisia terveydenhuollon ammattilaisia vetää eniten Ruotsi.