Helsingin Sanomat: Yhdenvertaisuuslain laajennus liike-elämään ihmetyttää yrittäjiä 7.6.2013
Käytännössä lain soveltaminen voisi johtaa lukemattomiin riitoihin ja yrityksille isoon hallinnolliseen taakkaan, kun yrityksen pitäisi perustella miksi valitsi juuri sen tietyn yrityksen sopimuskumppanikseen eikä kilpailijaa.
Yrittäjät ovat huolestuneita oikeusministeriössä pitkään vireillä olleesta lakihankkeesta, jolla yritysten väliset kaupat saattavat joutua yhdenvertaisuuslain piiriin.
Suomen Yrittäjien lakiasioiden päällikkö Janne Makkula pitää lain sovellusalan laajentamista yrityksiin "absurdina", koska yhdenvertaisuuslaki koskee lähtökohtaisesti ihmisiä, ei oikeushenkilöitä eli yrityksiä.
Hänen mukaansa yritysten välisissä suhteissa keskeistä on sopimusvapaus eli osapuolten vapaa oikeus valita itse sopimuskumppaninsa. Hänen mukaansa on älytöntä ajatella, että vaikkapa osakeyhtiötä voisi syrjiä samalla tavalla kuin ihmistä.
Käytännössä lain soveltaminen voisi johtaa lukemattomiin riitoihin ja yrityksille isoon hallinnolliseen taakkaan, kun yrityksen pitäisi perustella miksi valitsi juuri sen tietyn yrityksen sopimuskumppanikseen eikä kilpailijaa.
Yritysten välinen sopiminen perustuu usein yrityksen puolesta toimivien henkilökohtaisiin suhteisiin ja keskinäiseen luottamukseen, Makkula toteaa. Pahimmillaan lain laajentaminen voisi johtaa kiusaamistilanteisiin, koska tilaajayrityksillä olisi käytännössä näyttötaakka siitä, miksi valitsi tietyn kumppanin ja "syrji" toista.
"Ei henkilökohtaisten mieltymysten noudattamista voi pitää moitittavana, kun yritys valitsee liikekumppaneitaan. Pitääkö yritysten alkaa dokumentoida liikekumppaneidensa valinnan perusteita, jos yhdenvertaisuuslaki koskisi myös niitä?" Makkula kysyy.
Käytännössä esimerkiksi urakan hävinnyt kilpailija voisi väittää, että tilaaja syrji häntä vaikkapa uskonnollisen vakaumuksen tai rodullisen taustan vuoksi. Tilaajan pitäisi todistaa, että näin ei ollut.
"Kun yritysten hallinnollista taakkaa yritetään muutoin keventää, tämä laki johtaisi sen lisääntymiseen. Edes lakiesityksen perusteluissa ole arvioitu, mitä se yritysten kannalta merkitsisi ja millaisiin tilanteisiin johtaisi", Makkula sanoo.
Makkula uskoo, että lähes kahdeksan vuotta valmistellulla yhdenvertaisuuslain laajennuksella on hyvä tarkoitus, mutta seurauksia ei ole tarpeeksi mietitty. Yrittäjäjärjestöön tulee vuosittain noin 50 000 juridista kyselyä, mutta yhdenvertaisuutta ei ole hänen mukaansa koettu miksikään ongelmaksi.
"Eivät yritykset halua tällaista suojaa eli ei yrityksiä pidä suojella ihan hengiltä", Makkula sanoo.
Myös työ- ja elinkeinoministeriö katsoo lausunnossaan, että lakiehdotuksessa viitataan elinkeinonvapauteen "täsmentämättä kuitenkaan rajanvetoa sen ja syrjinnän välillä". Ministeriö pitää sääntelyä turhan yleisluontoisena, mikä jättää liikaa tilaa tulkinnoille.
Oikeusministeriön mukaan kyse on syrjinnän suojan ulottamisesta nykyistä yhdenmukaisemmin kaikille elämänalueille perhe-elämää ja uskonnonharjoitusta lukuun ottamatta.
Kyse on ministeriön mukaan ihmisten suojelusta, mutta kysymys on monimutkaisempi: jos romanille kieltäydytään myymästä jotakin tuotetta, on yhdenvertaisuuden kannalta sama, edustaako hän itseään vai yritystään.
Ministeriön mukaan ajatuksena ei ole lähteä sääntelemään mitenkään yritysten välisiä sopimussuhteita, vaikka syrjinnän kielto voi tulla välillisesti sovellettavaksi tällaisissakin tapauksissa.
"Yhdenvertaisuus on siitä vekkuli asia, että kaikki ovat sitä mieltä, että yhdenvertaisuus on totta kai hyvin tärkeä asia, mutta kun aletaan katsoa yksityiskohtia, alkavat erimielisyydet. Abstraktissa sääntelyssä on omat hankaluutensa: yleisesti sitä voidaan pitää hienona asiana, mutta sen konkretisointi on aina vaikeaa", lainsäädäntöjohtaja Sami Manninen sanoo.
Mannisen mukaan lausuntokierroksen jälkeen ministeriössä katsotaan, antavatko moitteet aihetta lakiesityksen muutoksiin. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä.