perjantai 28. kesäkuuta 2013

HS: Turbaanikielto syrjii bussinkuljettajaa

Helsingin Sanomat: Turbaanikielto syrjii bussinkuljettajaa 28.6.2013

Veo­lia Trans­port Van­taa syr­ji bus­sin­kul­jet­ta­jaa kiel­tä­mäl­lä us­kon­nol­li­sen pää­hi­neen käy­tön, ar­vioi Ete­lä-Suo­men alue­hal­lin­to­vi­ras­ton tar­kas­ta­ja.
Veo­lia Trans­port Van­taa kiel­si hel­mi­kuus­sa tur­baa­nin käy­tön lin­ja-au­ton­kul­jet­ta­ja Gill Sukhdarshan Singhiltä. Näin teh­des­sään työn­an­ta­ja syr­ji lin­ja-au­ton­kul­jet­ta­jaa, ar­vioi Ete­lä-Suo­men alue­hal­lin­to­vi­ras­ton tar­kas­ta­ja Antti Salo.

Van­taa­lai­nen Singh on sik­hi ja ha­luai­si us­kon­nol­li­sis­ta syis­tä käyt­tää tur­baa­nia työai­ka­na­kin.

TUR­BAA­NI­KIEL­TOA pe­rus­tel­laan lail­la jär­jes­tyk­sen pi­tä­mi­ses­tä jouk­ko­lii­ken­tees­sä. Sen mu­kaan kul­jet­ta­jal­la tu­lee ol­la tä­män ase­man osoit­ta­va vir­ka­pu­ku. Li­säk­si yh­tiö ha­luaa kul­jet­ta­jien käyt­tä­vän neut­raa­le­ja työ­vaat­tei­ta, jot­ka ei­vät pro­vo­soi mat­kus­ta­jia.
Tar­kas­ta­ja Sa­lon mu­kaan työn­an­ta­ja ei ole osoit­ta­nut, et­tä tur­baa­nil­la oli­si mer­ki­tys­tä jär­jes­tys­tä yl­lä­pi­tä­vän hen­ki­lön tun­nis­ta­mi­ses­sa, ei­kä si­tä, et­tei bus­sin­kul­jet­ta­jan työ­asua voi­si käyt­tää sa­maan ai­kaan tur­baa­nin kans­sa.
"Työ­nan­ta­ja on mää­rit­tä­nyt, et­tä työ­asu on pa­kol­li­nen. Pää­hi­neen käyt­tö ei kui­ten­kaan ole pa­kol­lis­ta", Sa­lo to­teaa.
Singh on tar­jou­tu­nut käyt­tä­mään töis­sä työ­asuun vä­ri­tyk­sel­tään so­pi­vaa tur­baa­nia.

PUO­LUEET­TO­MAK­SI esi­tet­ty työ­asu­oh­jeis­tus on joh­ta­nut sii­hen, et­tä työn­te­ki­jä on ase­tet­tu epä­edul­li­seen ase­maan us­kon­ton­sa pe­rus­teel­la, Sa­lo ar­vioi.
"Pu­keu­tu­mi­soh­je aset­taa ih­mi­set eri­ar­voi­seen ase­maan. Sään­tö tar­koit­taa käy­tän­nös­sä si­tä, et­tä tie­tyil­le vä­hem­mis­töil­le ei voi an­taa töi­tä", hän to­teaa.
Veo­lia Trans­port Van­taan tu­lee toi­mit­taa syys­kuun lop­puun men­nes­sä työ­suo­je­lun vas­tuu­alueel­le sel­vi­tys toi­men­pi­teis­tä, joi­hin tä­mä on ryh­ty­nyt tai ai­koo ryh­tyä asian suh­teen.
"Nyt an­ne­taan pal­lo työ­nan­ta­jal­le. Toi­vot­ta­vas­ti syys­kuus­sa saa­daan vas­taus, sit­ten kat­so­taan ti­lan­net­ta uu­dem­man ker­ran", Sa­lo to­teaa.
Van­taa­lai­nen Singh on sik­hi ja ha­luai­si us­kon­nol­li­sis­ta syis­tä käyt­tää tur­baa­nia työai­ka­na­kin.
Veo­lia Trans­port Van­taal­la ei vie­lä tie­de­tä, mi­ten jat­kos­sa tul­laan toi­mi­maan.
"Ha­luam­me tut­kia asiaa en­nen toi­men­pi­tei­tä. Asian­tun­ti­jam­me ovat ke­sä­lo­mil­la", toi­mi­tus­joh­ta­ja Janne Vihavainen sa­noo.
"Lau­sun­nos­sa sa­no­taan, et­tä me olem­me aset­ta­neet työn­te­ki­jän huo­nom­paan ase­maan tä­män us­kon­non vuok­si. Näin se ei kui­ten­kaan ole", Vi­ha­vai­nen sa­noo.

GILL Sukh­dars­han Singh ker­too tur­baa­nin käy­tön ole­van hä­nel­le ni­men­omaan us­kon­non ky­sy­mys.
Ai­hees­ta ei ole työ­pai­kal­la enää kes­kus­tel­tu vii­me ke­vään jäl­keen, Singh sa­noo. Hän oli­si ha­lun­nut tur­baa­ni­kiel­to­käs­kyn kir­jal­li­se­na, mut­ta ei saa­nut si­tä.
"Täl­lä het­kel­lä en pi­dä tur­baa­nia työai­ka­na, sil­lä ha­luan pi­tää työ­paik­ka­ni", Singh ker­too.
"Mi­nä en ha­lua ta­pel­la en­kä me­net­tää työ­paik­kaa. Olen ai­na val­mis kes­kus­te­le­maan, ovi on au­ki."