Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Hallitus pitää maahanmuuttajia työvoimareservinä 16.5.2013
Poliittinen keskustelu ei viime eduskuntavaaleissa eikä sen jälkeenkään ole ottanut kierroksia maahanmuutosta, vaikka eduskunnassa on nyt puolue, jonka riveissä istuu itseään maahanmuuttokriittisiksi luonnehtivia poliitikkoja.
On hyvä, ettei keskustelu ole kärjistynyt. Suomessa on nyt mahdollista rakentaa lähivuosien maahanmuuttostrategiaa tosiasioiden pohjalta ja ilman turhaa kiihkomielisyyttä.
Asenteissa maahanmuutto on muuttumassa epämääräisestä uhkakuvasta mahdollisuudeksi.
Hallituksen strategian lähtökohtana on, että Suomi tarvitsee maahanmuuttoa vastauksena yhä pahenevaan huoltosuhdeongelmaan eli työikäisten vähenemiseen suhteessa vanhuusväestöön. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla työvoiman vajauksen lasketaan olevan vuoteen 2025 mennessä ainakin 20 000 henkeä.
Suomesta on tullut maahanmuuttomaa vauhdikkaasti. Suomessa asuvien ulkomaiden kansalaisten määrä on 2000-luvulla kaksinkertaistunut ja oli tämän vuoden huhtikuun lopussa lähes 200 000. Maahanmuuton ennustetaan jatkuvan samantahtisena niin, että vuonna 2030 ulkomaalaisia asuisi Suomessa jo puolisen miljoonaa.
Jos haluaa vetää maahan työikäisiä, on varauduttava siihen, että mukana tulee myös perheenjäseniä, joilla ei ole ainakaan ensi alkuun mahdollisuutta integroitua yhteiskuntaan työn kautta.
Siksi Suomen on tarjottava tukea kieliopintoihin, puolisoiden työllistymiseen ja lasten koulunkäyntiin.
Tekemistä riittää jo nyt, sillä maahanmuuttajien työttömyys on kolminkertaista kantaväestöön nähden.
Hallitus lupaa parantaa maahanmuuttajien oleskelulupajärjestelmää, mutta samaan hengenvetoon se pitää yhä kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta. Se tarkoittaa, että viranomaiset myöntävät työluvan EU:n ulkopuolelta tulevalle työntekijälle vain, jos kyseisen ammattiryhmän työvoimasta on Suomessa pulaa.
On hankala yhtälö varjella kantaväestön työmarkkinoita ja samalla houkutella ulkomaista työvoimaa. Jos saatavuusharkintaa jatketaan, ainakin työlupien käsittelyä on nopeutettava nykyisestä.