Yle: Vihapuhe polkee paikallaan 13.6.2013
Yliopistoväki on tyytyväinen tekemäänsä viha- ja rasismikeskustelun päänavaukseen. Itä-Suomen yliopiston henkilöjärjestöt toivat alkuvuodesta eturintamassa esille, kuinka maahanmuuton ja rasismin tutkijat saavat rankkoja solvauskirjeitä ja uhkaussoittoja. Ongelman esiin nostaminen on osoittautunut kaksiteräiseksi miekaksi.
Positiivista, on että häiriköinnistä ja kiusaamisesta kertominen herätti yleistä keskustelua.
- Siitä puhuttiin paljon ja puhutaan edelleen paljon, ilmiö tehtiin näkyväksi. Lisäksi ainakin meidän instituutiossa, organisaatiossa meidän johto asettui selkeästi tukemaan työntekijöitä, mikä on arvokasta nykyisessä maailmassa, arvioi yliopiston lehtori, nuorisotutkija Päivi Harinen.
Tällä hetkellä tutkijat ovat saaneet olla suhteellisen rauhassa. Uhkauksissa tuntuukin olevan tiettyä sesonkiluonteisuutta.
- Ihan näin nuorisotutkijan näkökulmasta katsottuna syksy on aina konfliktialtis. Keväät, kesät ovat hiljaisempia näissä tunteenpurkausasioissa. Mutta silloin, kun tästä asiasta puhutaan julkisuudessa paljon, niin alkaa sähköpostiviestien aalto, jossa ihmiset purkavat vihaansa ja närkästystään laajemminkin. Ei vain tällaisissa maahanmuuton ja rasisimin teemoissa, vaan esimerkiksi minullekin tulee viestejä, joissa haukutaan kaikki tekemiset ja vihreät ja feminismi... että se on sellaista laajempaa poliittista kiukkua.
Muutos esiin
Vaikka pulmien nouseminen julkiseen keskusteluun on sinänsä hyvä, Päivi Harinen on aavistuksen suivaantunut rasismi- ja vihapuheiden sisällöstä.
- Olen seurannut tätä keskustelua kohta kaksikymmentä vuotta ja mun mielestä se polkee paikallaan, aina sama vääntö ja samat argumentit. Mehän elämme tällä hetkellä jo ihan erilaisessa monikulttuurisessa Suomessa kuin ennen. Jotenkin toivoisi sen muuttuvan todeksi keskustelussa, ettei koko ajan käytäisi samaa taustavääntöä.
Epäusko, epätoivo muutokseen kuuluu ja tuntuu Harisen ajatuksissa. Tekoihin ja keskustelun jatkamiseen se ei kuitenkaan ulotu.
- Jos asioita halutaan muuttaa, niin vaikeneminen ei ole se keino.