Yle: Kansainväliset vapaaehtoiset auttavat pakolaisia sopeutumaan Suomeen 6.6.2013
Porissa kansainväliset vapaaehtoiset auttavat pakolaisia sopeutumaan suomalaiseen kulttuuriin. Espanjasta, Turkista ja Italiasta kotoisin olevat vapaaehtoiset auttavat pakolaisia esimerkiksi terveydenhoitoon liittyvien asioiden hoitamisessa englanninkielisinä tulkkeina. Vastaavaa toimintaa on myös muuaalla Suomessa.
Espanjalainen Elena Infante on toiminut kuluneen kevään pakolaisten tukihenkilönä Porissa. Tukitoimintaan kuuluu esimerkiksi englanninkielen opettaminen ja tutustuminen Porin ympäristöön pakolaislasten- ja nuorten kanssa.
- Pakolaiset eivät välttämättä puhu sanaakaan englantia, suomea tai espanjaa, joten englannin opettaminen täytyy aloittaa kuvien avulla. Se on minulle melko suuri haaste, Infante toteaa.
15-vuotias Feresthe Khodadadi tuli suomeen pakolaisena vajaa vuosi sitten Iranista, mutta on perhetaustaltaan afghaani. Fereshte on tutustunut suomalaiseen kulttuuriin arkipäivän askareissa ja koulussa, mutta myös Elenan avustuksella.
- Elena opettaa minua puhumaan englantia ja olemme käyneet esimerkiksi museoissa ja tivolissa. Me puhumme ja olemme ystäviä, Fereshte iloitsee.
Monikulttuurisuus oikea lääke sopeutumisvaikeuksiin
Porin kaupunki on ottanut viimeisen puolen vuoden aikana yhteensä 20 afganistanilaista ja pakistanilaista pakolaista. Porilainen nuorisojärjestö Nuori Pori 2100 tarjoaa pakolaislapsille ja -nuorille tekemistä ja tutustuttaa heitä suomalaiseen elinympäristöön erilaisilla tempauksilla ja kerhotoiminnalla.
- Autan myös tapaamisten ja tapahtumien järjestämisessä ja ohjaan kerhotoimintaa, jossa pakolaislapset ja suomlalaislapset tekevät yhdessä muun muassa nukketeatteria ja askartelua. Se on mielestäni yksi parhaita keinoja sopeuttaa pakolaiset suomalaiseen yhteiskuntaan, Elena Infante kertoo.
Nuori Pori 2100-järjestön toiminnanjohtaja Aki Nummelinin mukaan viimeisen vuosikymmenen aikana Poriin saapuneet pakolaiset ovat kotiutuneet Suomeen hyvin.
- Poriinhan tuli 2001 ensimmäiset afgaanipakolaiset ja he ovat sopeutuneet hyvin ja ovat suurin osa tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla töissä. Myanmarin pakoilaiset puolestaan olivat ahkeria ja nöyriä, joten se sopi suomalaiseen kulttuuriin jo lähtökohtaisesti, Nummelin kertoo.
- Suomalaiset ovat myöskin suhtautuneet pakolaisiin hyvin eikä syrjintää ole ollut. Kun pakolaiset oppivat ajan kuluessa suomenkieltä ja käyvät täällä koulua, niin heistä tulee varmasti aivan samanlaisia Suomen kansalaisia kuin muutkin.