tiistai 4. kesäkuuta 2013

Lapin Kansa: Saamelaisnuoret huolissaan rasismin lisääntymisestä

Lapin Kansa: Saamelaisnuoret huolissaan rasismin lisääntymisestä 4.6.2013

Saamelaiset nuoret Suomesta, Ruotsista ja Norjasta ovat huolissaan rasismin lisääntymisestä. Tämä käy ilmi raportissa, jonka Eva Biaudet on laatinut tehtävässään YK:n alkuperäiskansafoorumin asiantuntijajäsenenä.

Biaudet esitteli raporttinsa saamelais- ja grönlantilaisnuorten osallistumisesta päätöksentekoon YK:n alkuperäiskansafoorumin kahdennessatoista istunnossa New Yorkissa toukokuussa.

Rasismi on Suomen, Ruotsin ja Norjan saamelaisnuorten mukaan lisääntynyt viime vuosina.

Nuorten mukaan puutteellinen opetussuunnitelma on yksi suurimmista saamelaisiin kohdistuvien ennakkoluulojen syistä. Tutkimukseen osallistui 270 nuorta. Moni kommentoi sitä, että pohjoismaiset oppilaat, mukaan lukien saamelaiset itse, eivät opi tarpeeksi saamelaisten historiasta ja elämänehdoista.

Moni nuori saamelainen kertoo raportissa, että he kaihtavat politiikkaa eivätkä halua puhua avoimesti saamelaisten tilanteesta maissaan. Saamelaisnuoret kokevat, että se johtaa häirintään. Nuoret kertovat myös, että ajoittain on erittäin raskasta saada valtaväestö ymmärtämään saamelaisten ehtoja ja oikeuksia.