Yle: Kouvola pyrkii madaltamaan ulkomaalaisten kynnystä yhteiskuntaan 17.6.2013
Pakolaisten koulutukseen saatiin hiljaittain rahoitusta. Tarkoitus on helpottaa pakolaisten ja maahanmuuttajien selviytymistä arjessa. Jo puhekielen osaaminen helpottaa arjesta selviämistä merkittävästi.
Kouvolassa asuu runsaat parituhatta ulkomaalaista. Heistä vajaat 400 on pakolaisia, alle kolme kuukautta maassa olleita. Työttömyysprosentti ulkomaalaisten keskuudessa on 30:n synkemmällä puolella. Kun koko maakunnan työttömyys on korkealla, ei työn saanti ole helppoa maahanmuuttajalle - puhumattakaan pakolaisista. Syrjäytymisen vaara on suuri.
Kouvolassa halutaan nyt madaltaa raja-aitoja ympäröivään yhteiskuntaan. Kaupunki on muun muassa nimittämässä maahanmuuttoasioiden neuvoston, joka pohtii keinoja kotouttamisen helpottamiseen. Yksi ongelma tällä saralla on niin kutsuttu piilevä syrjäytymisvaara. Se kohdistuu esimerkiksi nuoriin maahanmuuttajaäiteihin.
- On paljon nuoria äitejä, jotka ovat kotona pienten lasten kanssa ja yhteiskunnan tarjoamat kotouttamiskoulutukset saattavat mennä heiltä sivu suun , kertoo maahanmuuttokoordinaattori Tuija Väyrynen Kouvolan kaupungilta.
"Kun osaa lukea, maailma on erilainen"
Myös luku- ja kirjoitustaidon puute on ongelma. Sitä pyritään paikkaamaan Kototuki-hankkeen avulla. Kaupunki sai Euroopan pakolaisrahastolta hankkeeseen lähes 100 000 euron rahoituksen, jolla on mahdollista antaa opetusta noin 30 pakolaiselle tai maahanmuuttajalle.
Maahanmuuttokoordinaattori Tuija Väyrynen korostaa luku- ja kirjoitustaidon merkitystä arjesta selviämisessä. Hän korostaa, että jo pelkän puhekielen hallitseminen on iso askel kohti ympäröivää yhteiskuntaa. Lukutaito on lähes välttämättömyys arkisten asioiden hoitamiseksi.
- Kun osaa lukea, maailma on aivan erilainen, kiteyttää Väyrynen.
Luku- ja kirjoitustaidon puute voi johtua monesta eri asiasta. Yksinkertaisimmilllaan syy on siinä, että pakolaisen tai maahanmuuttajan kotiseudulla ei ole mahdollista saada opetusta.
Kouvolassa maahanmuuttajien ja pakolaisten kotouttamista edistetään pienin mutta määrätietoisin askelin. Luku- ja kirjoitustaidon opettaminen on alku, ja esimerkiksi maahanmuuttoasioiden neuvosto voi löytää uusia keinoja arjen helpottamiseen.
- Toivottavasti palveluidemme käyttö ja kotouttamiseen tarjottavan avun käyttö laajenevat. Asioita on siksi viety hiljalleen eteenpäin, sanoo maahanmuuttokoordinaattori Tuija Väyrynen.