torstai 6. kesäkuuta 2013

Verkkouutiset: Vihreät vastustivat burkakieltoa eduskunnassa

Verkkouutiset: Vihreät vastustivat burkakieltoa eduskunnassa 6.6.2013

Vihreiden kansanedustajat asettuivat eduskunnan täysistunnon keskustelussa burka- ja niqab-huivien käyttökieltoa vastaan.

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin torstai-iltana perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkalan lakiesitystä rikoslain muuttamisesta. Se kieltäisi kasvot peittävän hunnun käyttämisen yleisellä paikalla.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Oras Tynkkysen mukaan "kyse on siitä, onko meillä lainsäätäjinä oikeus rajoittaa toisten ihmisten pukeutumista jollain tietyllä tavalla sillä perusteella, että me itse katsomme, että sellainen pukeutuminen ei ole järkevää".

– Itse puolustan vapautta ja katson, että vapaassa maassa lainsäätäjällä ei ole eikä tule olla tällaista oikeutta, ihan riippumatta siitä, mitä itse satun olemaan burkasta ja niqabista tai jostakin vastaavista kaavuista ja niistä ihmisistä, jotka näitä käyttävät, Oras Tynkkynen sanoi.

Myös vihreiden kansanedustaja Satu Haapasen mukaan "demokraattisessa yhteiskunnassa emme voi mennä määräämään, kuka pukee mitäkin päälleen".

Haapanen sanoi, että burkan tai niqabin kieltäminen olisi "pinnallinen teko".

– Se ei ole ratkaisu naisten aseman parantamiseen, vaan teidän täytyy kyllä pureutua asiaan hieman syvällisemmin ja analyyttisemmin, Satu Haapanen totesi.

Haapasen mielestä esityksen perimmäinen tarkoitus ei ole suojella naisia tai parantaa tasa-arvoa.

– Kertaakaan en ole ajatellut, että burka tai niqab asettaisi minkäänlaista uhkaa itselleni tai perheelleni tai läheiselleni tai edes suomalaiselle yhteiskunnalle.

Vihreiden kansanedustaja toivoi, että perussuomalaiset käyttäisivät energiansa lasten alkoholinkäytön vastustamiseen tai yölliseen liikkumisen ja lasten yksin jättämisen vastustamiseen.

– Eivätkö nämä ole paljon suurempia uhkia meidän yhteiskunnassamme kuin burka tai niqab, hän kysyi.

Haapasen mukaan burka "saattaa pelottaa sellaista ihmistä, joka ei ole siihen tottunut".

– Itse olen nähnyt yhden burkaan pukeutuneen, mutta voi olla, että burkat ja niqabit lisääntyvät myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Mutta voi olla, että ihminen ei myöskään ole heti valmis sitä riisumaan päältänsä, että muita keinoja pitää löytää naisten tasa-arvon lisäämiseksi, Haapanen sanoi.