tiistai 4. kesäkuuta 2013

HS: Kerjäläisten auttaminen on itsekäs etumme

Helsingin Sanomat, mielipide: Thomas Wallgren: Kerjäläisten auttaminen on itsekäs etumme 4.6.2013

Olen eh­dot­ta­nut, et­tä Hel­sin­ki osoit­tai­si pai­kan, mis­sä ro­ma­ni­ker­jä­läi­set ja muut vas­taa­vas­sa ase­mas­sa ole­vat voi­si­vat ma­joit­tua hal­val­la. Eh­do­tuk­se­ni sai kau­pun­gin­val­tuus­ton enem­mis­tön taak­seen. Olen saa­nut pää­tök­sen jäl­keen kii­tos­ta mut­ta myös pal­jon vi­ha­mie­lis­tä pa­lau­tet­ta. Ha­luan sa­noa vii­si asiaa.

En­sik­si, olen va­ja­vai­nen ih­mi­nen: it­se­käs, yl­peä ja en­nak­ko­luu­lo­ja täyn­nä. Mut­ta ei mi­nun sil­ti tar­vit­se luo­pua kai­kis­ta ihan­teis­ta­ni.

Po­li­tii­kan tär­kein teh­tä­vä on pe­las­taa mei­dät omil­ta ja yh­tei­sil­tä heik­kouk­sil­tam­me. Jos jä­täm­me van­hus­ten­huol­lon, hul­lu­jen aut­ta­mi­sen, maan­puo­lus­tuk­sen tai il­mas­to­krii­sin pel­käs­tään va­paa­eh­tois­työn ja aat­teel­li­suu­den va­raan, mei­dän käy huo­nom­min kuin jos yh­des­sä "pa­ko­tam­me" mei­dät kaik­ki yh­teis­vas­tuu­seen.

Toi­sek­si, val­tuu­tet­tu­na olen usein ää­nes­tä­nyt sen puo­les­ta, et­tä Hel­sin­ki vä­hen­tää asun­not­to­muut­ta ja pi­tää huol­ta päih­de­riip­pu­vai­sis­ta.

Ku­kaan ei ole sa­no­nut mi­nul­le, et­tä en saa ää­nes­tää näin, el­len ma­joi­ta asun­not­to­mia nar­ko­maa­ne­ja omaan ko­tii­ni. Mik­si en sai­si ää­nes­tää ro­ma­ni­ker­jä­läis­ten asun­not­to­muu­den pois­ta­mi­sen puo­les­ta, el­len en­sin tar­joa heil­le ko­tia­ni?

Kol­man­nek­si, ih­mi­set sa­no­vat, et­tä ai­noa kes­tä­vä ta­pa aut­taa ro­ma­ni­ker­jä­läi­siä on aut­taa hei­tä ko­ti­maas­saan (e­si­mer­kik­si HS Pää­kir­joi­tus 1. 6.). Ih­mi­set, jot­ka näin sa­no­vat, tie­tä­vät var­sin hy­vin, et­tä hei­dän kan­nat­ta­man­sa "ai­noa kes­tä­vä rat­kai­su" on pil­vi­lin­na. He tie­tä­vät, et­tä vie kauan ai­kaa en­nen kuin Ro­ma­nia, Bul­ga­ria ja muut läh­tö­maat muut­tu­vat niin pal­jon, et­tei ker­jä­läis­ro­ma­nien muut­to­ha­lua muual­le ole. Sik­si ve­toa­mi­nen "ai­noaan kes­tä­vään rat­kai­suun" si­säl­tää pii­lo­vies­tin sii­tä, et­tä mei­dän ei pi­dä aut­taa ro­ma­ni­ker­jä­läi­siä tääl­lä, Hel­sin­gis­sä.

Nel­jän­nek­si, käy­tän­nön rat­kai­su­jen kan­nal­ta ei ole mi­tään vä­liä sil­lä, ha­luam­me­ko ol­la ro­ma­ni­ky­sy­myk­ses­sä idea­lis­te­ja vai it­sek­käi­tä. Ny­kyi­nen ti­lan­ne on hel­sin­ki­läis­ten oman edun kan­nal­ta erit­täin huo­no.

Ker­jä­läi­set asu­vat mis­sä mil­loin­kin: ran­noil­la ja puis­tois­sa, au­tois­sa ja sil­to­jen al­la. Mi­tä suu­rem­mas­sa mää­rin he elä­vät jär­jes­täy­ty­neen yh­teis­kun­nan ul­ko­puo­lel­la, si­tä enem­män on­gel­mia he ai­heut­ta­vat meil­le ja me heil­le. Ter­veen jär­jen vuok­si: tar­jot­kaam­me hal­paa ma­joi­tus­ta ker­jä­läis­ro­ma­neil­le ja muil­le vas­taa­vas­sa ase­mas­sa ole­vil­le.

Vii­den­nek­si, ei ole tot­ta, et­tä ro­ma­nit me­ne­vät pois, jos kiu­saam­me hei­tä. Voim­me sul­kea ra­jat ro­ma­ni­ker­jä­läi­sil­tä vain, jos muu­tam­me Suo­men tai EU:n po­li­tii­kan suun­taa sy­väl­li­ses­ti. Olen val­mis kan­nat­ta­maan po­li­tiik­kaa, jo­ka joh­taa kan­sain­vä­li­sen liik­ku­vuu­den ra­di­kaa­liin vä­he­ne­mi­seen. Mi­nul­la on vain yk­si eh­to: ih­mis­ten pi­tää voi­da liik­kua ra­jo­jen yli ai­na vä­hin­tään yh­tä va­paas­ti kuin ta­va­rat ja pääo­ma.

Tho­mas Wallg­ren
kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu (sd), Hel­sin­ki