torstai 13. kesäkuuta 2013

Sisäministeriö: Ministeri Räsänen: Maahanmuuttostrategia tähtää maahanmuuttajien osallisuuden lisäämiseen

Sisäministeriön tiedote: Ministeri Räsänen: Maahanmuuttostrategia tähtää maahanmuuttajien osallisuuden lisäämiseen 13.6.2013
Yle: Maahanmuuttostrategia: Suuret tavoitteet - ympäripyöreät linjat
Iltalehti: Strategia julki: Suomi avaa ovia ulkomaalaisille
Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategia (pdf, 25 s.)

Sisäministeri Päivi Räsänen toteaa, että juuri valmistunut maahanmuuttostrategia määrittää pitkäjänteisiä linjauksia maahanmuuttopolitiikalle. Työryhmän ehdotus on kokonaisvaltainen esitys maahanmuuton ja liikkuvuuden mahdollisuuksista ja haasteista.

- Tulevaisuuden kannalta keskeisin kysymys on maahanmuuttajien työllisyysasteen nostaminen. Suomi tarvitsee maahanmuuttajien työpanosta, uusia innovaatioita ja kansainvälisiä verkostoja. Maahanmuuttajia tulee kohdella ihmisarvoisesti ja kunnioittavasti. Toisaalta maahanmuuton hallittavuudesta on huolehdittava. Hallittu maahanmuuttopolitiikka huomioi yhteiskunnan kestokyvyn ja turvallisuuden.

Suomi on muuttunut lyhyessä ajassa maahanmuuttomaaksi. Maahanmuuttajien määrä on lähes kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla. Maahan muutti vuonna 2011 ulkomailta 29 500 henkilöä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin Suomen itsenäisyyden aikana.
Ministeri totesi, että strategian tärkeä viesti on se, että maahanmuuttajat on otettava mukaan rakentamaan maan yhteistä tulevaisuutta. Heidät tulee nähdä osallisina ja aktiivisina toimijoita, ei vain palvelujen ja toimenpiteiden kohteena.

Keskeistä tulee olemaan myös maahanmuuttostrategian tavoitteellinen toimenpano tulevina vuosina sekä ajantasaisen tiedon saaminen maahanmuutosta ja kotoutumistoimista päätösten teon tueksi.

- Maahanmuuttopolitiikan hyväksyttävyys ja maahanmuuttajien oikeudet varmistetaan selkeällä lainsäädännöllä, toimivilla käytännöillä ja läpinäkyvällä viranomaistoiminnalla.

_______________________________________

Yle: Maahanmuuttostrategia: Suuret tavoitteet - ympäripyöreät linjat

Hallituksen uusi maahanmuuttostrategia painottaa osaavan ulkomaisen työvoiman tärkeyttä Suomen menestymisessä. Tavoitteena on hallittu maahanmuutto, joka ottaa huomioon yhteiskunnan kestokyvyn ja turvallisuuden.

Työperäisen maahanmuuton edistäminen on kirjattuna jo hallitusohjelmassa. Eläköityvien työntekijöiden tilalle tarvitaan uutta väkeä. Uusi maahanmuuttostrategia linjaa, että Suomi tarvitsee nuoria, maahan pysyvämmin jääviä ja työmarkkinoiden käytettävissä olevia maahanmuuttajia. Kipeimmin ulkomaista vahvistusta tarvitaan sosiaali- ja terveysalalla, jolla arvoidaan olevan vuonna 2025 20 000 työntekijän vajaus.

Strategian esittelijän sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan tavoitteiden saavuttamiseksi esimerkiksi perhellisten maahanmuuttoa pitäisi helpottaa.

- Tällä hetkellä meillä on aika tiukka käytäntö toimeentuloehtojen suhteen. Tänne työskentelemään tulevan maahanmuuttajan ei ole helppo saada perhettään mukaan, mikä rajoittaa mahdollisuuksia tulla tänne töihin, sisäministeri Päivi Räsänen sanoo.

Tavoitteena on työperäisen maahanmuuton lisääminen, vaikka Suomessa on työttömiä työnhakijoita omastakin takaa. Työ- ja elinkeinoministeriössä maahanmuuttajien työllisyysasioita käsittelevä hallitusneuvos Olli Sorainen toivoo työperäistä muuttoa lähinnä työvoimapula-aloille.

- Jos hakijoita on selvästi olemassa, silloin ei rajan takaa pitäisi tuoda uusia ihmisiä, Sorainen sanoo.

Maahanmuuttajien työllisyysaste ylös

Sisäministeri Räsäsen mukaan vanha kotoutusohjelma on epäonnistunut ja puutteet aiotaan korjata. Kotoutuksen virheiden summa on konkreettinen: maahanmuuttajien työttömyysaste on Suomessa kolminkertainen kantaväestöön verrattuna. Myös riski joutua työttömäksi on maahanmuuttajilla suurempi kuin muulla väestöllä. Huomionarvoista kuitenkin on, että työllisyysaste paranee mitä kauemmin maahanmuuttaja on Suomessa asunut. Pidemmällä aikavälillä työllisyysaste vastaa kantaväestöä.

- Tulevaisuuden kannalta keskeisin kysymys on maahanmuuttajien työllisyysasteen nostaminen, Räsänen korostaa.

Nykyisin ei ole tarkkaa tietoa, kuinka paljon Suomen työmarkkinoilla on ulkomaalaisia. Hallitusneuvos Olli Soraisen mukaan Suomeen on muodostunut kahdet työmarkkinat työolojen ja palkkauksen suhteen, mikä on tuhoisaa.

- Tavalliset ihmiset työelämässä ja omissa yhteisöissään näkevät ja huomaavat sen. Maahanmuuttopolitiikan yleistä hyväksyttävyyttä nakertaa se, että poliitikot puhuvat yhtä, mutta kansalaiset näkevät arjessaan, mikä on asioiden todellinen laita, arvioi Olli Sorainen.

Maahanmuutto lähes kaksinkertaistunut 2000-luvulla


Suomi avautuu pikkuhiljaa. Maahanmuuttajien määrä on lähes kaksinkertaistunut Suomessa 2000-luvulla. Vuonna 2011 Suomeen muutti enemmän ihmisiä ulkomailta kuin koskaan aiemmin Suomen itsenäisyyden aikana. Siitä huolimatta ulkomaalaisten määrä Suomessa on edelleen vähäinen, kun määrää verretaan muihin Pohjoismaihin ja useimpiin Euroopan maihin.

- Maahanmuuttopolitiikan hyväksyttävyys ja maahanmuuttajien oikeudet varmistetaan selkeällä lainsäädännöllä, toimivilla käytännöillä ja läpinäkyvällä viranomaistoiminnalla, painottaa ministeri Räsänen.

Strategia linjaa, että kiintiöpakolaisten määrä aiotaan pitää jokseenkin ennallaan, mutta suojelua Suomesta hakevien asioiden käsittelyä pyritään nopeuttamaan ja selkeyttämään. Suomessa asuvien maahanmuuttajien kieltenopetusta ja työvoimapoliittista koulutusta halutaan lisätä, jotta he eivät syrjäytyisi.

Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK ehätti kritisoimaan maahanmuuttostrategiaa vanhan toistosta. EK:n mukaan se ei sisällä mitään uutta tai konkreettista. Ministeri Räsänen lupailee tarkempaa toimenpideohjelmaa loppuvuodesta.

________________________________________

Iltalehti: Strategia julki: Suomi avaa ovia ulkomaalaisille

Six pack -hallitus on saanut valmiiksi yhden "kärkihankkeistaan", vuoteen 2020 ulottuvan maahanmuuttostrategian.


Ohjelma on syntynyt massiivisella koneistolla, usean ministeriön, asiantuntijoiden ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöllä. Silti se on yksimielinen.

Ohjelmalla on kolme päätavoitetta:

1) avoimuus maahanmuutolle turvallisuudesta kuitenkaan tinkimättä,

2) maahanmuuttajien tehokas kotoutus yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi ja sijoittuminen työelämään.

3) asennemuutos suomalaisten keskuudessa, jotta syrjintä ja rasismi saadaan kitkettyä.

Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, sillä oma väestörakenteemme vanhenee ja monille aloille syntyy pulaa työvoimasta, pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluissa 20 000 hengen vajaus vuosikymmenen loppuun mennessä.

Seuraavaksi strategian pohjalta aletaan valmistella käytännön toimenpideohjelmaa. Lisää rahaa maahanmuuttajien kotouttamiseen ja kouluttamiseen ei ole luvassa.

- Tämä on suuri mahdollisuus, mutta haasteetkin ovat isoja, työministeri Lauri Ihalainen (sd) sanoi strategian esittelytilaisuudessa.

FAKTA
Eniten venäjää puhuvia
- Suomessa on noin 200 000 maahanmuuttajaa.
- Heistä noin 70 000:n äidinkieli on venäjä ja noin 14 000 on lähtöisin Somaliasta.
- Enää vain 6 prosenttia maahanmuuttajista on humanitäärisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneita.
- Vuonna 2020 Suomessa ennustetaan olevan yli 300 000 ulkomaalaistaustaista asukasta.