sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Iltalehti: Sisäministeri puolustaa tiukkaa turvapaikkalinjaa: "Ei niitä päätöksiä hatusta vedetä"

Iltalehti: Sisäministeri puolustaa tiukkaa turvapaikkalinjaa: "Ei niitä päätöksiä hatusta vedetä" 4.9.2016

Hallitus on perustellut Suomen tiukentunutta turvapaikkalinjaa yleisellä eurooppalaisella kehityksellä sekä sillä, että Suomi ei saa olla muita EU-maita vetovoimaisempi maa.

- Tiukensimme lakeja, mutta emme me ole tiukempia kuin muut. Meillä on pyrkimys muun Euroopan kanssa yhteneväisiin käytäntöihin, sisäministeri Paula Risikko (kok) sanoo.

Suomen perustuslain mukaan "ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu".

Eräät oikeusoppineet ovat kyseenalaistaneet Maahanmuuttoviraston linjaukset, joissa myönnetään ihmisten joutuneen vainon kohteeksi, mutta kielletään turvapaikka vetoamalla ”maan sisäiseen pakoon", eli siihen, että esimerkiksi Bagdadiin voi turvallisesti palata.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR suosittelee, ettei Irakin osalta sisäistä pakoa käytettäisi perusteena esimerkiksi sunnimuslimien palautuksissa.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg puolustaa Maahanmuuttoviraston tiukentuneita maalinjauksia. Hänen mukaansa ne tehdään kaikissa EU-maissa samanlaisella prosessilla ja niissä hyödynnetään muun muassa yhteisiä maatietokantoja.

Laillisuus ja yksilöllisyys

Sisäministeri Risikko korostaa kielteisten päätösten lainmukaisuutta sekä sitä, että jokainen turvapaikkahakemus käsitellään yksilöllisesti.

- Ei niitä päätöksiä hatusta vedetä. Ihmiset voivat myös valittaa päätöksistään hallinto-oikeuteen. Koska kielteiset päätökset eivät ole kovin paljon hallinto-oikeudessa muuttuneet, puoltaa sekin päätösten lainmukaisuutta ja yksilöllisyyttä, Risikko perustelee.

Hallinto-oikeuksissa tosin ei ole vielä ehditty käsitellä toukokuussa tiukentuneiden lakien ja maalinjausten jälkeisiä turvapaikkavalituksia.

Onko mahdollista, että Suomen tiukentunut linja on perustuslain tai ihmisoikeussopimusten vastainen?

- Päätökset on tehty lain mukaisesti, ja kyllä perustuslakivaliokunta on jokaisen lakimuutoksen tarkkaan katsonut, Risikko sanoo.

Sisäministeri painottaa, että Suomi kantaa oman vastuunsa turvapaikkakriisissä.

- Olen vakuuttunut siitä, mutta meidänkin resurssimme ovat rajalliset, Risikko päättää.