perjantai 2. syyskuuta 2016

Kaleva: Poliisi: Ensi keväänä tulee ongelmia kielteisten tur­va­paik­ka­pää­tös­ten jälkeen

Kaleva: Poliisi: Ensi keväänä tulee ongelmia kielteisten tur­va­paik­ka­pää­tös­ten jälkeen 2.9.2016

Poliisi odottaa huolestuneena ensi kevättä, kun Helsingin hallinto-oikeudesta alkaa tulvia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Rikosylikonstaapeli Jouko Autio Oulun poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintaryhmästä kertoo, että tähän saakka Oulun poliisilaitoksen alueella on käännytetty reilut 450 turvapaikanhakijaa, joista saattamalla on viety noin kymmenen prosenttia.

– Se on hyvin vähäinen määrä. Tänä vuonna ovat poistuneet ne ihmiset, jotka ovat sanoneet, että ”okei, minä lähden”, Autio sanoo.

Hänen mukaansa on iso urakka saada ihmiset poistumaan Suomesta, ellei heillä ole siihen halukkuutta.

– Osa on varmasti sellaisia, joita emme pysty ainakaan välittömästi poistamaan johtuen puutteellisista matkustusasiakirjoista. Jos kielteisen päätöksen saaneet eivät edesauta paluujärjestelyjä, heiltä päättyy vastaanottopalvelut. On iso kysymys, mitä me näiden ihmisten kanssa teemme. Meillä on ongelma käsissä ensi keväänä.

Turvapaikanhakijoille painotetaan Aution mukaan voimakkaasti sitä, että palvelut loppuvat lainvoimaisen kielteisen päätöksen jälkeen, jotta tilanne ei tulisi asiakkaille yllätyksenä. Hakijoita kehotetaan hakeutumaan vapaaehtoisen paluun järjestelmään.

Lue lisää tämän päivän Kalevasta.