tiistai 6. syyskuuta 2016

Iltalehti: Musta Barbaari arvosteli perheensä kiinniottoa - syyttäjä: ei esitutkintaa

Iltalehti: Musta Barbaari arvosteli perheensä kiinniottoa - syyttäjä: ei esitutkintaa 6.9.2016

Syyttäjän mukaan ulkomaalaispoliisin toiminnasta Helsingin keskustassa heinäkuun alussa ei aloiteta esitutkintaa.

Poliisin toimintaa arvosteli räp-artisti Musta Barbaari, eli James Nikander.

Kihlakunnansyyttäjä Hanna Puhakka Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta kertoo tiedotteessa, ettei 9. heinäkuuta tapahtuneesta välikohtauksesta aloiteta esitutkintaa.

- Asiassa on tehty esiselvitystä, jossa on mm. hankittu selvitykset paikalla olleilta poliisimiehiltä, kuultu useita ulkopuolisia todistajia ja toista paikalla ollutta naista. Esiselvityksen perusteella poliisilla on ollut ulkomaalaislain mukainen toimivalta tarkistaa naisten henkilöllisyys, Puhakka toteaa.

Syyttäjän mukaan poliisi kohtasi virkatehtävää suorittaessaan vastarintaa, minkä vuoksi se on tilanteessa käyttänyt lieviä voimakeinoja. Selvityksen perusteella ulkopuoliset silminnäkijät eivät ole tehneet havaintoja naisten väittämistä väärinkäytöksistä.

- Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä ketään poliisimiestä rikoksesta, Puhakka toteaa.

"Röyhkeästi rautoihin"

James Nikander kertoi Facebookissa ikävästä tilanteesta, joka hänen siskolleen ja äidilleen sattui Helsingin keskustassa illanvieton yhteydessä.

Helsingin poliisin mukaan heinäkuisena iltana suoritettiin ulkomaalaisvalvontaa, jonka tarkoituksena on tavoittaa laittomasti maahan tulleita ulkomaalaisia ja saada laiton maahantulo hallintaan.

Poliisin mukaan tarkastettavat henkilöt valitaan satunnaisesti, eikä se saa perustua pelkästään tarkastettavan henkilön fyysisiin ominaisuuksiin ja piirteisiin. Valvonta kohdistuu myös henkilöihin, joiden toiminnassa ei ole mitään huomautettavaa.

Nikanderin mukaan hänen siskonsa ja äitinsä olivat illan päätteeksi hakeutuneet taksijonoon, kun siviilipoliisit pysäyttivät naiset ja vaativat heidän passejaan nähtäväksi. Sisko kysyi poliisilta syytä passien tarkistukseen.

- Siviilipoliisit eivät kertoneet, mistä syystä he pysäyttivät siskoni ja äitini, vaan pistivät röyhkeästi heidät rautoihin ja äitini maahan. Siskoni kysyi vielä kertaalleen, että miksi heitä kohdellaan näin ja mitä he ovat muka tehneet, Nikander kirjoitti.

- Äitini pelkäsi henkensä edestä ja luuli tulevansa hakatuksi, sillä poliisien otteet olivat erittäin röyhkeät.

Puhelin otettiin pois

Nikanderin mukaan paikalle saapui kaksi poliisipartiota, ja naisten laukut tutkittiin. Kun sisko pääsi pois raudoista, hän alkoi kuvaamaan tilannetta kännykällään. Poliisit huomasivat kuvaamisen ja ottivat Nikanderin siskolta puhelimen pois.

- Yllättäen kuvattua materiaalia ei ole enää olemassa, Nikander kirjoitti.

James Nikanderin mukaan myöhemmin selvisi, että toinen siviilipoliiseista oli kadottanut virkamerkkinsä ja syyttänyt siskoa ja äitiä merkin viemisestä. Poliisit eivät kuitenkaan löytäneet merkkiä ruumiintarkastuksista huolimatta.

- Poliisit tutkivat laukut ja mitään virkamerkkiä ei löytynyt, vaan äitini tabletti oli rikottu.

Räppärin mukaan tilanne kesti noin tunnin verran. Mies kertoi odottavansa poliisilta julkista anteeksipyyntöä ja korvauksia aiheutuneista vahingoista.