keskiviikko 20. tammikuuta 2010

DigiToday: Rasististen linkkien kriminalisointi kummastuttaa

DigiToday: Rasististen linkkien kriminalisointi kummastuttaa 20.1.2010

Oikeusministeriön työryhmä ehdotti eilen, että rasististen ja muukalaisvihamielisten tekojen kriminalisointia selkeytettäisiin. Työryhmän ehdotus rasistisiin materiaaleihin johtavien linkkien kriminalisoimisesta ei saa kannatusta Effiltä tai Piraattipuoleelta.

Kansalaisjärjestö Effi ja Piraattipuolue kummeksuvat oikeusministeri Tuija Braxille (vihr.) eilen luovutettua ehdotusta (pdf) rasistisista rikoksista.

Ehdotus tähtää siihen, että Suomessa otettaisiin käyttöön Euroopan neuvoston tietoverkkorikoksia koskevan sopimuksen rasisminvastainen lisäpöytäkirja ja EU:n rasismin torjuntaa koskeva puitepäätös.

Keskustelupalstoilla ja blogeissa kiinnostusta on herättänyt etenkin ehdotuksen kohta, joka käsittelee linkkejä rasistisille nettisivuille.

Työryhmä ehdottaa, että rikoslakia muutettaisiin siten, että aikaisempi säännös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan saisi uutena tekotapana "levittämisen" rinnalle "asettamisen yleisön saataville".

– Muutoksella varmistettaisiin kiihottamispykälän soveltuminen linkkien avaamiseen rasistista ynnä muuta kiihottamista sisältäville internetsivuille, ehdotuksessa todetaan.

Linkkien avaaminen?

Piraattipuolue ehti ottaa kantaa ehdotukseen jo eilen. Sen mukaan sekava ehdotus tekisi sananvapaudesta vaikeammin ymmärrettävän kokonaisuuden.

Puolue tulkitsee työryhmän ehdottavan, että jo pelkkä rasistisille sivuille johtavien avaaminen muuttuisi rangaistavaksi. Puolueen mukaan tämä sotii netin perusajatuksia vastaan.

– Esityksen tuoma epävarmuus johtaisi liialliseen varovaisuuteen keskusteluissa ja siten mitätöisi sananvapauden merkitystä, puheenjohtaja Pasi Palmulehto arvioi tiedotteessa.

Effin hallituksen puheenjohtaja Tapani Tarvainen kertoo, ettei hän ole ehtinyt perehtyä vielä kunnolla mietintöön. Järjestön lopullinen kanta on siis vielä auki, mutta alustavat tiedot ehdotuksen sisällöstä hämmentävät.

– Jos olen ymmärtänyt lehtitietojen perusteella oikein, että linkin avaaminen olisi rangaistavaa, tilanne on täysin absurdi. Eihän linkkiä avatessa voi vielä tietää, minne se johtaa, Tarvainen sanoo.

Työryhmän puheenjohtaja, lainsäädäntöneuvos Ilari Hannula oikeusministeriöstä kuitenkin kertoo, että kyseessä on harmillinen väärinkäsitys.

– Kysymys on tietenkin linkin perustamisesta, eikä siitä, että joku ryhtyy lukemaan eli avaa sivun.

Työryhmä ei siis ole ehdottamassa, että rasistiseen materiaaliin johtavan linkin klikkaaminen muuttuisi rangaistavaksi.

Hakukoneiden linkit saavat synninpäästön

Hannulan mukaan linkittämisen rangaistavuus edellyttäisi myös tarkoituksellisuutta.

Esimerkiksi Googlen ei voitaisi katsoa syyllistyvän rikokseen, vaikka joku löytäisi sen avulla linkin rasistiseen materiaaliin. Hannulan mukaan kyse on saman sortin asiasta kuin keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuussa.

– Näkisin, ettei tällaisessa tapauksessa voida ajatella, että olisi syyllistytty rikokseen.

– Tällöinhän pelkän hakujärjestelmän perustaminen muuttuisi rikolliseksi, koska ne sisältävät mahdollisuuden päästä rasistista materiaalia sisältävälle sivulle, Hannula linjaa.

Harmaalla alueella liikkuisi sen sijaan hakukone, joka olisi perustettu pelkästään rasistisen nettimateriaalin etsimistä varten.

– Tämä olisi jo aika lähellä ajatusta rasistisen tiedon levittämisestä.

Oikeusministeriön työryhmän esitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle, jonka odotetaan valmistuvan maaliskuussa. Eduskunnan käsittelyyn lakimuutokset ehtivät aikaisintaan syksyllä, Hannula arvioi.