torstai 14. tammikuuta 2010

YLE: Työperäinen maahanmuutto vähenee Satakunnassa

YLE Satakunta: Työperäinen maahanmuutto vähenee Satakunnassa 14.1.2010

Työperäinen maahanmuutto vähenee Satakunnassa. Maakuntaan suuntautuvan maahanmuuton pääasiallisena perusteena on avioliitto ja perhesyyt sekä pakolaisuus. Näin arvioidaan Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY:stä.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen arvion mukaan alueelle suuntautuva työperäinen maahanmuutto vähenee, kun työpaikkojen määrä telakka- ja muussa metalliteollisuudessa sekä rakentamisessa laskee. Olkiluodon ydinvoimalatyömaan vaikutuksesta Satakunnan tilanne poikkeaa tästä arviosta, mutta ydinvoimalan valmistumisen jälkeen tilanne muuttuu sielläkin samansuuntaiseksi.

Erityisesti pakolaisten suhteellinen osuus kasvaa, mikä merkitsee suurille kaupungeille lisää haasteita; maahanmuuttajaväestön keskittyminen tulee jatkumaan ja se saattaa osaltaan hidastaa uusien tulijoiden kotoutumista.

Satakunnassa oli vieraskielisiä vuodenvaihteessa 2008-2009 noin 2800 henkilöä. Maakunnan vieraskielisten määrä on kasvanut vuosikymmenen puolivälin jälkeen yli 10 prosenttia vuosittain. Arvion mukaan muita kieliä kuin suomea tai ruotsia puhuvien vuosittainen maahanmuutto on 2010-2011 aikana Satakuntaan noin 300 ja Varsinais-Suomeen vajaat 1000 henkeä. ELY-keskuksen arvion mukaan Satakunnan vieraskielisten määrä vuoden 2011 lopussa olisi noin 3200 henkeä.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2008 lopussa Satakunnan suurimmat kieliryhmät olivat venäjä, viro, turkki, englanti, thai ja puola.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueiden maahanmuuttoyksikkö sijaitsee Turussa.