Iltalehti: Tutkimus: Ruotsi selviää turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta huomattavasti Suomea halvemmalla - vuorokauden hintalappu jopa 200 euroa 13.10.2017
Ruotsissa turvapaikanhakijoiden majoittamisen vuorokausikustannukset ovat enimmillään 102 euroa, Suomessa 222 euroa.
Parempi valmistautuminen turvapaikanhakijoiden tuloon lisäisi vastaanottotoiminnan kustannustehokkuutta, arvioi Pellervon taloustutkimus (PTT) tuoreessa raportissaan.
Yksityismajoitus on asumismuodoista edullisin, sillä se maksaa ainoastaan 18 euroa vuorokaudessa turvapaikanhakijaa kohden. Kalleinta majoittaminen on säilöönottoyksiköissä ja yksintulleiden alaikäisten ryhmäkodeissa, joissa vuorokausikulut kipuavat yli 200 euroon vuorokaudessa henkilöä kohden.
Mallia voitaisiin ottaa Ruotsista, jossa PTT:n mukaan turvapaikanhakijoiden vuorokausikustannukset vaihtelevat majoitusmuodosta riippuen 6 ja 102 euron välillä.
Yhdeksi ratkaisuksi tutkimus ehdottaa olemassa olevien vastaanottokeskusten kapasiteettien kasvattamista. Tällöin vähennettäisiin niitä kuluja, joita aiheutuu uusien keskusten perustamisesta, sillä vuorokausihinnat ovat alempia koko ajan toiminnassa olevissa vastaanottokeskuksissa kuin uusissa tai lakkautetuissa keskuksissa.
Turvapaikanhakijoiden majoittaminen vastaanottokeskuksissa on myös suhteellisen edullista, 49 euroa vuorokaudessa.
Kustannusten kannalta olisi myös hyvä, jos halvinta vaihtoehtoa, yksityismajoitusta, pystyttäisiin lisäämään. Käytännössä tämä on PTT:n mukaan tosin hankalaa, koska yksityismajoitus perustuu vapaaehtoisuuteen ja pääasiassa jo olemassa oleviin maahanmuuttajaverkostoihin.
Esimerkiksi Ruotsissa yksityismajoitus on ollut huomattavasti yleisempää kuin Suomessa, mikä näkyy maiden välisten vastaanottotoiminnan kokonaiskustannusten erossa.
Vastaanottotoiminnan kokonaiskustannukset ovat Suomessa vaihdelleet viime vuosina 57 ja 501 miljoonan euron välillä. Vuosi 2016 oli kaikkein kallein.
Vuonna 2015 Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, noin 32 500. Sen sijaan vuonna 2016 hakijamäärät ovat palautuneet lähemmäksi normaalia tasoa eli alle 6 000 hakijaan.
PTT:n tutkimus julkaistiin osana Sisäministeriön laajempaa raporttia Suomen kyvystä vastaanottaa turvapaikanhakijoita.