torstai 26. lokakuuta 2017

Iltalehti: Hovioikeus piti voimassa tuomion - turvapaikanhakijat surmasivat 52-vuotiaan miehen Kajaanissa

Iltalehti: Hovioikeus piti voimassa tuomion - turvapaikanhakijat surmasivat 52-vuotiaan miehen Kajaanissa 26.10.2017

Rovaniemen hovioikeuden mukaan irakilainen turvapaikanhakija syyllistyi viime vuoden joulukuussa suomalaismiehen tappoon.

Rovaniemen hovioikeus piti voimassa Kainuun käräjäoikeuden tuomion Kajaanin Otanmäen henkirikokseen liittyen.

Käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden joulukuussa kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa pitkiin vankeusrangaistuksiin syyskuussa tapahtuneesta henkirikoksesta.

Tuomitut pahoinpitelivät 52-vuotiasta suomalaismiestä noin tunnin ajan niin, että mies kuoli lopulta päävammoihin.

Toinen tuomituista, Ali Qasim Hammood Beni Zaid, valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen.

Beni Zaid vaati, että ensisijainen syyte taposta ja toissijainen syyte törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta hylätään.

Hovioikeus ei kuitenkaan alentanut käräjäoikeuden tuomiota, vaan se katsoi käräjäoikeuden tapaan Beni Zaidin syyllistyneen tappoon. Mies tuomittiin kymmenen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Seurauksista piittaamatta

Beni Zaid ei hovioikeudessa aluksi suostunut kertomaan tapahtumista mitään, joten hänen käräjäoikeudessa antamansa kertomus kuunneltiin tallenteelta.

Hovioikeudessa syytetty vastasi muutamiin kysymyksiin samansuuntaisesti kuin käräjäoikeudessa.

Hovioikeuden mukaan pahoinpitely kesti kaikkiaan tunnin ajan ja sitä jatkettiin määrätietoisesti sen seurauksista piittaamatta.

Hovioikeus katsoi, että Beni Zaid osallistui rikokseen tekemiseen koko ajan, joten hän on myös vastuussa kaikesta tehdystä väkivallasta.

Tekoon osallistui myös toinen turvapaikanhakija, Ahmed Hussein Ali Ali, jonka käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja petoksesta kuuden vuoden vankeustuomioon. Hän ei valittanut tuomiostaan.