keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Ilta-Sanomat: Poliisi epäilee: Mies hankki itselleen lapsivaimon Irakista Turkuun

Ilta-Sanomat: Poliisi epäilee: Mies hankki itselleen lapsivaimon Irakista Turkuun 11.10.2017

Poliisi epäilee, että Irakista naimisiin Suomeen tulleen 14-vuotiaan tytön ikä olisi väärennetty täysi-ikäiseksi.

Lounais-Suomen poliisi tutkii erittäin poikkeuksellista tapausta, jossa Turussa asuvan miehen epäillään hankkineen Irakista alaikäisen tytön vaimokseen Suomeen.

Tyttö rekisteröitiin Suomen väestötietojärjestelmään täysi-ikäisenä vuonna 2014, jolloin avioliitto solmittiin. Nyt on herännyt epäilys, että hän olisikin ollut naimisiin mennessään vain 14-vuotias lapsivaimo.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut 27-vuotiaan miehen epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, törkeästä vapaudenriistosta, ihmiskaupasta ja väärennyksestä.

Mies kiistää kaikki rikosepäilyt ja on vastustanut vangitsemistaan.

Rikosepäily juontaa juurensa vuoteen 2014, jolloin 27-vuotias ja alaikäiseksi epäilty tyttö menivät naimisiin Irakissa. Sikäläisen tavan mukaisesti tytölle maksettiin islamilaisen kulttuurin mukainen mahr, myötäjäiset.

Mies palasi vihkimisen jälkeen Suomeen. Hän on asunut Suomessa lapsesta saakka ja on sekä Suomen että Irakin kansalainen.

Tyttö sen sijaan matkusti Irakista Turkkiin, jossa hän anoi Suomen suurlähetystöstä oleskelupaa. Tässä yhteydessä hän esitti Irakin passin, jonka mukaan hän oli tuolloin 19-vuotias.

Oleskelulupa myönnettiin. Tyttö tuli Suomeen ja ryhtyi viettämään yhteiselämää tuoreen aviomiehensä kanssa. Maistraatti kirjasi avioliiton väestötietojärjestelmään ja tytölle myönnettiin suomalainen henkilötunnus, jossa syntymävuodeksi oli merkitty 1995.

Epäily lapsivaimosta heräsi, kun Irakista ilmaantui toinen passi. Tämän passin mukaan tyttö onkin tosiasiassa viisi vuotta nuorempi kuin mitä ensimmäiseen passiin oli merkitty. Tutkimusten perusteella ensimmäistä passia epäillään nyt väärennetyksi. Seksuaalirikostutkinta alkoi viime kesänä.

Tapauksessa riittää vielä tutkinnallisia haasteita. Poliisi odottaa yhä vastauksia ulkomaille tehtyihin oikeusapupyyntöihin. Niiden saaminen voi kestää kauankin.

Jutun taustalla vaikuttaa myös asianosaisten välinen rankka huoltajuusriita.

Pariskunnan avio-onni ei näet kestänyt kauan. Alle kolmen kuukauden yhteiselon jälkeen tyttö lähti suhteesta. Hän muutti toiseen kaupunkiin ja haki avioeroa.

Muutama kuukausi myöhemmin hän synnytti yhteisen lapsen. Tämän lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta on riidelty vuodesta 2015 lähtien.

Riita on yhä kesken ja ratkaisematta. Toistaiseksi voimassa on väliaikainen määräys, jonka mukaan mies saa tavata lasta vain valvotusti kerran kuukaudessa kolme tuntia kerrallaan.

– Hän katsoo olevansa täysin syytön näihin väitettyihin rikoksiin. Päämieheni kokee, että syytökset liittyvät huoltajuusriitaan, sanoo miestä avustava lakimies Katariina Harjulahti-Vähäkangas.

Rikostutkinnan sisältöä Harjulahti-Vähäkangas ei tämän enempää halua kommentoida, sillä vangitsemiset on käsitelty käräjäoikeudessa salaisina.

Tytön asianajaja Sampsa Teittinen ei tässä vaiheessa halunnut kommentoida tutkintaa lainkaan.

Tyttö on jo kerran aiemmin, vuonna 2014, tehnyt poliisille tutkintapyynnön, jossa hän sanoi miehen pahoinpidelleen häntä ja riistäneen hänen vapauttaan. Tuolloin tutkinta ei johtanut mihinkään, sillä syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä.

Syyttäjän päätöksestä ilmenee, ettei tyttö ollut käynyt lääkärissä, eikä kukaan muukaan sivullinen ollut tehnyt havaintoja vammoista tai lukkojen takana pitämisestä. Siten näyttöä rikoksista ei syyttäjän mukaan ollut.

Poliisi: Iän selvitys kesken

Poliisi ei kommentoi tai vahvista IS:n tietoja esitutkinnasta tai asiaan osallisten henkilöiden taustoista. Poliisi myöntää kuitenkin sen, että asianomistajan ikä on jutussa esitutkinnan kannalta keskeinen kysymys.

– Tutkittavana on juttu, jossa asianomistajaa epäillään alaikäiseksi. Näyttöä alaikäisyydestä on sen verran, että käräjäoikeus on katsonut vangitsemiskynnyksen ylittyvän. Iän selvittäminen on kuitenkin vielä kesken ja lopullisen vastausten saaminen voi kestää, rikoskomisario Jaakko Haukka sanoo.

Epäiltyjen seksuaalirikosten nimikkeet ovat suoraan riippuvaisia siitä, onko tyttö ollut 14- vai 19-vuotias. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö edellyttää jo määritelmällisesti alaikäisyyttä. Raiskaukset puolestaan katsotaan nykyään lähtökohtaisesti aina törkeiksi, jos uhrina on alaikäinen.