Yle: Työpaikka voi olla muovirahasta kiinni – prepaid-kortti toimii, kun pankkitiliä ei saa 4.10.2017
Maahanmuuttovirasto on tyytyväinen maksukorttikokeiluunsa. Prepaid-kortti aiotaan jakaa kaikille turvapaikanhakijoille.
Maahanmuuttoviraston kokeilema prepaid-maksukortti on ratkaissut monen turvapaikanhakijan työllistymisen.
Virasto otti vuoden 2015 lopulla koekäyttöön suomalaisen start-up-firman kehittämän Moni-kortin. Tavoitteena oli päästä eroon käteisen käytöstä turvapaikanhakijoiden vastaanottorahan maksussa. Viime heinäkuussa korteille maksettiin jo enemmän palkkoja kuin vastaanottorahaa.
Maahanmuuttoviraston kokeilussa vastaanottokeskukset alkoivat maksaa 3 000 turvapaikanhakijalle vastaanottorahaa kortille, käteisen sijaan. Korttien ansiosta rahaliikenne sujui helpommin, nopeammin ja turvallisemmin.
– Nihtisillan vastaanottokeskuksessa asuu 500 turvapaikanhakijaa, joten käteisen jakaminen kerran kuussa olisi melkoinen prosessi, palvelupäällikkö Marika Salovaara vastaanottokeskusta pyörittävästä Luona Oy:stä toteaa.
– Rahat pitäisi tilata pankista turvakuljetuksella. Rahalähetyksessä täytyisi olla tietty määrä esimerkiksi euron kolikoita ja kymmensenttisiä, jotta jokaiselle asiakkaalle pystytään maksamaan tasan 91,52 euroa. Käteistä pitäisi säilyttää turvallisesti. Rahan lataaminen kortille on huomattavasti kätevämpää. Olimme erittäin helpottuneita, kun kortti tuli käyttöön.
Luonan vastaanottokeskusten kaikilla asiakkailla on käytössään Moni-kortti. Maahanmuuttovirasto on kokeilussaan antanut kortin sellaisten turvapaikanhakijoiden käyttöön, joiden henkilöllisyyden virasto on pystynyt vahvistamaan riittävän luotettavasti.
Palkka muovikortille
Afganistanilainen Mohammad Javid on ollut turvapaikanhakijana Suomessa runsaat kaksi vuotta. Kun turvapaikanhakija on pystynyt todistamaan Maahanmuuttovirastolle henkilöllisyytensä riittävän luotettavasti ja kun hän on ollut maassa kolme kuukautta, hän saa mennä töihin. Mohammad Javid käy töissä ja hänen palkkansa tulee prepaid-kortille.
– Palkanmaksu kortille on työnantajalle vähän monimutkaisempaa kuin tavalliselle pankkitilille, mutta onnistuu. Käteisellä työnantajat eivät halua maksaa, sillä verojen ja sosiaaliturvamaksujen hoitaminen vaatisi oman byrokratiansa, Javid sanoo.
– Ne turvapaikanhakijat, joilla ei ole korttia, joutuvat turvautumaan välikäsiin: työnantaja maksaa palkan suomalaisen ystävän pankkitilille ja turvapaikanhakija saa rahan häneltä.
Maahanmuuttoviraston kokeilussa Moni-kortin käyttömahdollisuuksia on rajoitettu. Kortilla voi maksaa kaupassa ja ravintolassa Suomessa, mutta ei esimerkiksi verkkokaupassa. Myöskään laskuja ei voi maksaa.
– Jos haluan ostaa kuntosalikortin, maksun täytyy mennä suomalaisen ystävän pankkitilin kautta, Javid kuvailee.
Kokeilun maksukorteissa ei ole yksityisyydensuojaa. Javid kertoo, että vastaanottokeskus pystyy näkemään jokaisen hänen ostoksensa, paikat joissa hän on käynyt kahvilla, ja niin edelleen.
Migri: Onnistunut kokeilu
Maahanmuuttovirasto pitää korttikokeiluaan erittäin onnistuneena. Jatkossa virasto ottaa käyttöön brittiläisen prepaid-maksukortin, joka voitti kilpailutuksen. Tavoitteena on antaa prepaid-kortti kaikille turvapaikanhakijoille.
Maahanmuuttoviraston tiedossa ei ole samanlaista käytäntöä ulkomailta. Lähinnä vastaava on Ruotsissa, missä vastaanottoraha voidaan maksaa yhden ruokakauppaketjun luottokortille.
Moni Nordic -yritys tähtää omalla kortillaan Euroopan markkinoille ja kehitysmaihin. Yrityksen yksi kohderyhmä ovat ihmiset, jotka eivät voi saada pankkitiliä. Rahanpesun ja terrorismin rahoituksen ehkäisemiseksi pankit eivät saa avata tiliä ihmisille, joilla ei ole jonkin valtion vahvistamaa, virallista henkilöllisyyttä.
Miljardi vailla henkilöllisyyttä
YK:n mukaan yli miljardi ihmistä on vailla virallista henkilöllisyyttä. He eivät pysty todistamaan, keitä he ovat.
Heidän joukossaan on pakolaisia, paperittomia ja valtiottomia ihmisiä. Heiltä puuttuu paljon muutakin kuin pankkitili ja sen mukanaan tuomat taloudellliset mahdollisuudet. He eivät voi äänestää, he eivät välttämättä saa koulutusta tai terveydenhoitoa. Tarkka ja luotettava henkilöllisyyden todentamisjärjestelmä on myös yksi oikeusvaltion peruskivistä.
YK:n mukaan henkilöllisyys on ihmisen perusoikeus, edellytys poliittisille, taloudellisille ja sosiaalisille mahdollisuuksille. Maailmanjärjestöllä onkin meneillään hanke, jossa yritetään nykytekniikan keinoin luoda digitaalisen henkilöllisyyden järjestelmä. Yhtenä vaihtoehtona YK tutkii lohkoketjutekniikkaa, jota esimerkiksi virtuaalivaluutta Bitcoin käyttää.