perjantai 10. marraskuuta 2017

Aamulehti: Upeat kuvat ja video kertovat suurharjoituksen draamasta: Uhreja evakuoitiin, maahanmuuttoa kannatettiin ja vastustettiin – pelastustöitä häirittiin

Aamulehti: Upeat kuvat ja video kertovat suurharjoituksen draamasta: Uhreja evakuoitiin, maahanmuuttoa kannatettiin ja vastustettiin – pelastustöitä häirittiin 10.11.2017

Maahanmuuton kannattajina esiintyneet tulivat paikalle valkoisissa haalareissa. Ryhmittymät eivät kohdanneet, vaan tehdashallissa syttynyt tulipalo ja pelastustoimet veivät pääroolin.

Suuronnettomuusharjoituksen ensimmäiseen ambulanssikuljetukseen hyppäsi ensihoitajaksi Sanna-Kaisa Huhtinen. Hän vastasi napakasti kysymyksiin potilaastaan, kun lähtöportilla kirjattiin se, mitä hänestä oli tiedossa.

–Nimestä ei ole tietoa, nainen, ikä ei tiedossa, Acutaan, kaikuivat vastaukset ambulanssissa.

Yli 300 ihmistä kokoontui torstaiaamuna Tampereella Lielahden tehdasalueelle harjoittelemaan suuronnettomuutta, ja Huhtinen oli yksi heistä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen järjestämässä suuronnettomuusharjoituksessa viilattiin useiden viranomaisten yhteistyötä muuttuneessa ajassa.

Viime keväänä päätettiin, että maahanmuuttoteema tuodaan mukaan. Paikalla oli sekä maahanmuuton kannattajia että sitä vastustavia.

Alan harrastaja

Ensimmäisenä matkaan lähteneen ambulanssin kuljettajaksi istahti Tomi Kautto Pirkkalan VPK:sta. Hän alkoi harrastaa vapaapalokuntatoimintaa pari vuotta sitten, kun perhetilanne salli.

Kautto osallistui harjoituksessa ensin sammutus- ja pelastustöihin, kuten ihmisten hakemiseen palavasta rakennuksesta. Lopulta kävi kutsu kuljettajaksi.

–Kaikkea tehdään, mitä käsketään, Kautto totesi rauhallisesti.

–Aika hyvin kaikki lähti liikkeelle. Ainakin meille tuli selkeät ohjeet, hän kiitti.

Ensin näytti, että Acutan edestä ei löydy autolle paikkaa, mutta sopiva väli löytyi pian. Potilaana harjoituksessa esiintyneen naisen nimi jäi arvoitukseksi, sillä päivystyksen ovella vartija piti median tiukasti loitolla.

Viestintä paranee

Harjoitusta johtanut palopäällikkö Jyrki Paunila Tampereen pelastuslaitokselta arvioi, että viranomaiset tarvitsevat identtiset viestivälineet, jolloin pelastustyön johtaminen sujuu tämänpäiväistä vielä sutjakammin.

–Sellaiset ovat tulossa, hän kertoi.

Suuronnettomuusharjoitus järjestettiin valmiusharjoitus Pirkka 17:n yhteydessä. Mukana harjoituksessa olivat esimerkiksi Pirkanmaan pelastuslaitos, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Sisä-Suomen poliisilaitos.