tiistai 21. marraskuuta 2017

Iltalehti: Turvapaikanhakija yhtyi 10-vuotiaaseen - kohutuomio pysyi hovissa: lapsen olisi pitänyt vastustella enemmän

Iltalehti: Turvapaikanhakija yhtyi 10-vuotiaaseen - kohutuomio pysyi hovissa: lapsen olisi pitänyt vastustella enemmän 21.11.2017

Vuonna 1994 syntynyt mies harrasti kerrostalon pihassa sukupuoliyhdyntää 10-vuotiaan kanssa. Syyttäjän valitus tuomiosta ei mennyt läpi hovioikeudessa.

Turun hovioikeus on pitänyt voimassa vuonna 1994 syntyneen Juusuf Muhamed Abbudin tuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Abbudin maaliskuussa kolmen vuoden vankeuteen rikoksesta, jonka hän teki lokakuussa 2016.

Tuomittu oli harrastanut seksiä 10-vuotiaan tytön kanssa asumattoman kerrostalon pihassa. Yhdynnän lisäksi mies oli lähettänyt lapselle seksiaiheisia viestejä. Mies oli tutustunut lapseen sosiaalisen median kautta ja sopinut siellä myös tapaamisesta.

Poliisi alkoi tutkia asiaa joulukuussa 2016, kun lapsen isä oli tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta siitä huolimatta, että tuomittu oli tietoinen uhrinsa erittäin nuoresta iästä. Törkeän raiskauksen tunnusmerkit eivät täyttyneet, koska mistään ei käynyt ilmi, että 10-vuotias olisi jollain tavalla vastustanut rikosta sen tekohetkellä.

Syyttäjä ja asianomistaja veivät asian hovioikeuteen ja vaativat tuomiota törkeästä raiskauksesta ennen muuta siksi, että tyttö oli avuttomuutensa tai pelkotilansa vuoksi kykenemätön ilmaisemaan itseään yhdynnässä. Valituksen mukaan tuomittu oli käyttänyt tilannetta erikseen hyväksi.

Hovioikeus oli eri mieltä lain tulkinnasta. Yksimielisessä tuomiossa todetaan, että avuttomuuden pitäisi johtua sairaudesta, vammaisuudesta tai huumaavasta aineesta. Tyttö ei ollut yhdenkään näistä alaisena.

Pelkotilan osoittamiseksi syyttäjällä puolestaan ei ollut tarpeeksi näyttöä.

Tuomittu pysyy vankeudessa. Suosiollisesta tuomiosta huolimatta hän joutuu korvaamaan todistelukustannuksia 264,50 euroa.

Lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan Suomessa tuomita enimillään kolme vuotta vankeutta.

Turun hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta tammikuun 16. päivään asti.