perjantai 23. syyskuuta 2011

Karjalainen: Ei vain halla-aholaispersujen synti

Karjalainen: Markku Liikamaa: Ei vain halla-aholaispersujen synti 23.9.2011

Olen saanut käsiini kymmenen kysymystä maahanmuutosta, pyytämättä ja tilaamatta, kuten tapana on sanoa. Kysymykset on osoitettu Lieksan kaupungin virkamiesjohdolle. Kysymyksiin vastataan lokakuun 11. päivän kuulemistilaisuudessa.

Ajattelin kuitenkin avata omalta osaltani kansalaiskeskustelua jo nyt. En tosin maahanmuutosta sinänsä, vaan niin kutsuttujen maahanmuuttokriittisten syvään juurtuneista ennakkoluuloista ja rasismista.

Kysymyspatteri on osoitus siitä, että vihapuhe (lue: rasismipuhe) ei ole vain paljon parjattujen halla-aholaispersujen synti. Samaa rasismipuhetta näyttävät suoltavan myös perinteisen työväenliikkeen näkyvät hahmot.

Ainakin Lieksassa.

Tässä tapauksessa rasismipuheeseen syyllistyy Pohjois-Karjalan sosialidemokraattien piirihallituksen jäsen, SDP:n Lieksan kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eero Kärkkäinen.

Yksi Lieksan vaikutusvaltaisimmista demareista on varmasti vilpittömällä mielellä liikkeellä, kun vaatii kaupungin johdolta vastauksia kaupungin maahanmuuttokäytäntöihin. Mutta jo kymmenen kysymyksensä otsikossa hän osoittaa asenteellisuutensa: ”Lieksa monimuotoutuvassa maailmassa – kuka maksaa viulut?”

Kärkkäinenkin aloittaa niillä tavanomaisilla kysymyksillä: Miksi Lieksaan otetaan maahanmuuttajia, vaikka täällä ei ole asuntoja? Entä jos muuttaja olisi helsinkiläinen asunnoton, mikä asunto hänelle osoitettaisiin? Tai voitaisiinkin (maahanmuuttaja-)perheille osoittaa peräti telttamajoitusta?

Loppua kohden vauhti kiihtyy. Kärkkäinen haluaa kuulla, kuka kantaa vastuun tai kuka maksaa viulut, kun kuntalaisia – lieksalaisnuoria – yllytetään ”lainvastaisiin tekoihin” liian suurella maahanmuuttajamäärällä.

Siis mitä? Onko sosialidemokraattisen liikkeen lieksalaisedustaja pudonnut syvälle rasismin kuoppaan? Tiedostaen tai tiedostamattaan. Pahasti se siltä näyttää.

Kärkkäinenhän kääntää lieksalaisnuorten harjoittaman maahanmuuttajien ahdistelun, uhkailun ja jopa pahoinpitelyt päälaelleen. Uhri ei enää olekaan vainottu pakolainen vaan lieksalaisnuori, joka ”saattaa syyllistyä lainvastaisiin tekoihin ja kantaa sitä taakkaa koko loppuelämänsä”.

Kyllä minäkin olen sitä mieltä, että köyhyys, syrjäytyminen ja huumeet ovat olleet monen nuoren elämän tuhon alku. Ei ole epäilystäkään, etteikö moni rikollinenkin istu vankilassa syrjäytymisensä ja huumehelvettinsä seurauksena. Ja aivan liian moni istuu siellä vielä koko lyhyen elämänsä.

Ymmärrän heitä ja puolustan heidän oikeuksiaan.

Mutta jos ihminen vainoaa toista ihmistä vain siksi, että tämä on maahanmuuttaja, niin hän syyllistyy yhteen alhaisimmista rikoksista, rasistiseen rikokseen.

Päähäni ei yksinkertaisesti mahdu, että poliittiset päättäjätkin alkavat vaatia meitä ymmärtämään rasistiseen rikokseen syyllistynyttä vain sillä perusteella, että me kaikki emme ole samanlaisia suomalaisia. Toivon, että ainakaan demarit eivät tällaisia sammakoita viljelisi. Edustavathan he arvostamani perinteisen työväenliikkeen kunniakkaimpia periaatteita, kansainvälisyyttä ja solidaarisuutta.

Kirjoittaja on Karjalaisen rikos- ja oikeustoimittaja.