torstai 30. huhtikuuta 2009

Murros: Fasismin uudet vaatteet


Murros:
Pääkirjoitus: Fasismin uudet vaatteet
30.4.2009


Kaksi kokoomuslaista ylioppilaskuntien puheenjohtajaa sai lähtöpassit liityttyään rasistiseen facebook -ryhmään, jossa toivottiin Suomessa asuvien somalien muuttavan takaisin kotimaahansa. Sattumaako? Tuskin. Kunnallisvaaleissa jotkut perssuomalaiset ehdokkaat ratsastivat valtuustoihin avoimen rasistisin – anteeksi, maahanmuuttokriittisin – teemoin ja odotettavissa oli, että tämä pienen marginaaliryhmän käyttämä retoriikka ottaa ja leviää lähemmäksi valtavirtaa ja saavuttaa pian poliittisen korrektiuden statuksen. Juuri näin on nyt käymässä.

Euroopassa ilmiö on jo pitkään näkynyt myös puoluepolitiikassa. Entiset avoimen fasistiset puolueet ovat vaihtaneet nimeä ja siistineet ohjelmansa niin, ettei heitä suoraan voi syyttää kiihottamisesta kansanryhmää tai –ryhmiä vastaan. Suomessa toimeen ovat tarttuneet lähinnä muutaman perssuomalaisen ympärille ryhmittyneet henkilöt, jotka antavat ymmärtää maahanmuuttopolitiikkamme olevan jollain tavalla liberaalia, mitä se nyt ei tietenkään koskaan ole ollut. Naamioimalla rasisminsa jonkinlaiseen älymystön kriittisen keskustelun kaapuun he vaativat oikeutta kriittiseen keskusteluun maahanmuutosta ja muista kulttuureista, erityisesti islamista. Kapitalismi on kriisissä ja laskun maksajiksi joutuvat jälleen kerran tavalliset pulliaiset, jotka eivät millään tavalla ole kriisin syntyyn vaikuttaneet. Kasvava työttömyys ja yleinen kurjistuminen ovat bensiiniä nousevan uusfasismin liekkeihin.

Vasemmiston on aika ryhdistäytyä ja tarttua toimeen. Se on meidän velvollisuutemme. Rasismin vastainen kampanjointi ostoskeskuksissa, kouluissa, baareissa ja työpaikoilla ei välttämättä ole kovin hohdokasta tai antoisaa puuhaa, mutta se on ainoa vaihtoehto jos ja kun halutaan siirtää syyttävät sormet oikeaan suuntaan. Maahanmuuttajat ovat syyttömiä pankkiirien ja muiden keinottelijoiden aiheuttamaan taloussotkuun, mutta monelle asioihin perehtymättömälle he ovat helppo syntipukki. Meidän täytyy olla liikkeellä kertomassa ihmisille, keitä ne todelliset viholliset ovat. Suurin osa lähiöiden rasismiin taipuvaisista asukkaista ymmärtää järkipuhetta, kunhan sitä kuulevat. Tässäpä työsarkaa koko vasemmistolle, lahkoista riippumatta. (MM)