keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

HS: Suomeen saapuu turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan ennen


Helsingin Sanomat:
Suomeen saapuu turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan ennen
21.7.2009


YLE Uutiset:
Suomeen tulossa ennätysmäärä turvapaikanhakijoita
22.7.2009

Uusi Suomi/STT:
Turvapaikanhakijoita tulossa ehkä ennätysmäärä


MTV3:
Turvapaikanhakijoiden määrä yli tuplaantunut


Turvapaikanhakijoiden määrä on kohoamassa tänäkin vuonna ennätyssuureksi. Tammi–kesäkuun aikana Suomeen saapui 2 679 hakijaa, joten koko vuoden määrä saattaa nousta ensimmäistä kertaa yli 5 000:n.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa 4 035 ihmistä, mikä on tähänastinen ennätys.

"Tästä tulee huippuvuosi, jos tilanne jatkuu vähäänkään tällaisena kuin tähän asti", Maahanmuuttoviraston kehitysjohtaja Jorma Peitsalo sanoo.

Peitsalo huomauttaa, että hakijamäärät voivat vaihdella nopeasti ja niiden ennakoiminen on vaikeaa.

Maahanmuuttovirasto, poliisi ja vastaanottokeskukset ovat jo ennestään ruuhkautuneet hakijamäärän kasvun vuoksi. Hallitus on valmistelemassa syksyksi eduskunnalle tukun lainmuutoksia, joilla on tarkoitus vähentää perusteettomia turvapaikkahakemuksia.

________________________________

YLE Uutiset:

Turvapaikanhakijoiden määrä on kohoamassa uuteen ennätykseen. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat. Tammi-kesäkuun aikana Suomeen saapui 2 679 hakijaa. Tämä saattaa tarkoittaa, että koko vuoden määrä nousee ensimmäistä kertaa yli 5 000:n.

Edellinen ennätys on viime vuodelta, jolloin turvapaikkaa haki 4 035 ihmistä.

Eniten hakijoita saapuu edelleen Irakista ja Somaliasta. Myös alaikäisiä turvapaikanhakijoita on saapunut edelleen runsaasti.

Maahanmuuttoviraston kehitysjohtaja Jorma Peitsalo kuitenkin muistuttaa, että hakijamäärät voivat vaihdella nopeasti, mistä syystä niiden ennakoiminen on vaikeaa.

Maahanmuuttovirasto, poliisi ja vastaanottokeskukset ovat ruuhkautuneet hakijamäärän kasvun vuoksi jo nyt. Hallitus on valmistelemassa syksyksi eduskunnalle lainmuutoksia, joilla on tarkoitus vähentää perusteettomien turvapaikkahakemusten määrää.

Sisäministeriön maahanmuutto-osastolla riittää tekemistä, kun kaikille turvapaikanhakijoille yritetään järjestää majoitus. Vastaanottokeskusten vajaasta 4 000 paikasta on käytössä 93 prosenttia. Käyttöaste on sama myös alaikäisille tarkoitetuissa perheryhmissä, ryhmäkodeissa ja tukiasuntoyksiköissä.

Suunnitelmissa on laajentaa nykyisiä vastaanottoyksiköitä uusien avaamisen sijaan. Silti on vielä epävarmaa, riittävätkö majoituspaikat kaikille. Ongelmaa pahentaa myös se, että vastaanottokeskuksissa asuu noin 250 oleskeluluvan saanutta ihmistä, joille kunnat eivät ole vielä järjestäneet majoitusta.

__________________________________________

Uusi Suomi/STT:

Turvapaikan hakijoiden määrä saattaa nousta tänä vuonna Suomessa korkeammaksi kuin koskaan.

Tammi-kesäkuussa hakemuksia tuli 2 679, kertoo Helsingin Sanomat. Viime vuonna vastaavana aikana hakemuksia jätettiin 1 031. Viime vuonna hakijamäärä kääntyi kasvuun kesäkuun jälkeen ja turvapaikkaa haki ennätykselliset 4 035 henkeä.

Maahanmuuttovirasto, poliisi ja vastaanottokeskukset ovat ruuhkautuneet hakijamäärän kasvun vuoksi. Lähes kaikki vastaanottokeskusten paikat ovat jo käytössä.

– Se on siinä ja siinä, riittävätkö nämä yksiköt, sanoo sisäministeriön ylitarkastaja Veikko Pyykkönen.

Eniten hakijoita saapuu edelleen Irakista ja Somaliasta.

_______________________

MTV3:

Turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on yli kaksinkertaistunut tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan tammi-kesäkuussa Suomesta haki turvapaikkaa yhteensä 2680 henkilöä, kun viime vuonna vastaavana ajanjaksona turvapaikkaa haki 1030 henkilöä.

Valtaosa Suomesta turvapaikkaa hakevista tulee Irakista ja Somaliasta., jotka muodostavat yli puolet turvapaikanhakijoista. Toisaalta irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on viime kuukausien aikana laskenut.

Toukokuussa suomalaisviranomaiset ilmoittivat, että Irakin pohjois- tai eteläosista tulevat turvapaikanhakijat eivät tule turvallisuussyistä oleskelulupaa saamaan ilman erillisiä perusteluja. Tällainen voi olla esimerkiksi vakava sairaus, jota ei voida lähtömaassa hoitaa.

Maahanmuuttoviraston Saimaan tulosalueen johtaja Juha Similä kertoo uutistoimisto AFP:lle, että turvapaikanhakijoiden määrän kasvua on vaikea ennustaa. Similän mukaan turvapaikkahakemusten käsittely saattaa tällä hetkellä kestää jopa yli kaksi vuotta resurssipulan vuoksi. Näin siitä huolimatta, että virasto on saanut lisähenkilökuntaa hakemusten käsittelyyn.

Turvapaikan hakijoiden määrä Suomeen alkoi kasvaa toden teolla viime kesänä, kun Ruotsi, Norja, Britannia ja Alankomaat päättivät lähettää osan turvapaikanhakijoistaan takaisin lähtömaihinsa.