perjantai 31. heinäkuuta 2009

HS: Egyptin perustuslaki takaa kansalaisilleen tasavertaiset oikeudet


Helsingin Sanomat, mielipide:
Egyptin perustuslaki takaa kansalaisilleen tasavertaiset oikeudet
31.7.2009


Olemme seuranneet tiiviisti, mitä Helsingin Sanomissa on kirjoitettu Eveline Fadayelin tapauksesta. Kirjoituksissa "Suomi haluaa karkottaa perheen isoäidin takaisin Egyptiin" (HS 1. 7.) sekä "Maahanmuuttoministeri ei puutu 'mummo-ongelmaan'" (HS 3. 7.) sanotaan Fadayelin kertoneen seuraavaa:

"Jo aiemmin elämä Egyptissä oli Fadayelille ja hänen perheelleen vaikeaa. He kun ovat kristittyjä."

"Lisäksi Fadayel alkaa olla huonossa kunnossa, sairauttakin on. Muun muassa diabetesta, johon Fadayel saa Suomessa hyvää lääkettä. Egyptissä aine on laiton, koska sen tekemiseen käytetään siasta saatavaa ainetta. Se on muslimimaassa kielletty."

"Elämä koptikristittynä ei ole muslimimaassa helppoa. Viranomaiset ovat jo kertaalleen vieneet Fadayelilta Egyptin kansalaisuuden. Se luvattiin antaa takaisin heti, kun Fadayel kääntyisi muslimiksi."

Egyptin arabitasavallan suurlähetystö haluaa esittää vastalauseensa siihen, miten Egypti on tässä kuvattu – vailla pohjaa olevilla syytöksillä.

Fadayelin perhe on pahoitellut suurlähetystölle antamassaan lausunnossa lehtijutun Egyptille aiheuttamaa vahinkoa.

Egyptissä ei ole minkäänlaista lakia, joka kieltää siasta saatavien ainesosien käyttämisen lääkkeiden tai minkä tahansa muun kuluttajatuotteen (esimerkiksi ruoan, öljyn ja niin edelleen) valmistamiseen.

Toiseksi Egyptin perustuslain mukaan kaikilla egyptiläisillä on tasavertaiset oikeudet kansalaisuuteen, ja siksi Egyptin kansalaisuutta ei voida ottaa pois tai kyseenalaistaa. Tämä koskee kaikkia riippumatta muun muassa uskonnosta, rodusta ja ihonväristä. Saman perustuslain mukaan uskonnonvapaus on taattu kaikille Egyptin kansalaisille ilman minkäänlaista syrjintää.

On valitettavaa, että Suomen maahanmuuttokysymyksestä on tullut ikkuna väärien syytösten esittämiselle toista maata kohtaan, maata, jonka suurlähetystössä on aina autettu kaikkia Suomessa asuvia Egyptin kansalaisia; myös Eveline Fadayelia ja hänen perhettään.


EGYPTIN ARABITASAVALLAN SUURLÄHETTILÄS