maanantai 20. heinäkuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajaperheiden väkivaltaan on vaikea puuttua


YLE Uutiset:
Maahanmuuttajaperheiden väkivaltaan on vaikea puuttua
20.7.2009


Maahanmuuttajaperheitä tukevilla järjestöillä on jatkuvasti enemmän asiakkaita. Usein maahanmuuttajaperheiden ongelmien taustalla on heikko kotoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Väkivalta on kipeä ja yleinen ongelma suomalaisissa perheissä, mutta myös maahanmuuttajataustaiset perheet joutuvat kamppailemaan miehen väkivaltaisuuteen liittyvien ongelmien kanssa. Maahanmuuttajien ongelmia kärjistävät usein kulttuurierot.

Vuonna 2005 Lyömättömän linjan puitteissa perustettiin maahanmuuttajille tarkoitettu Miehen linja -puhelin. Väkivaltaisia miehiä ja heidän perheitään tukevan palvelun toiminnanjohtaja Jari Hautamäki sanoo, että joissakin kulttuureissa tietyt käytännöt saattavat kuulua normaaliin perhe-elämään, mutta Suomessa ne katsotaan väkivallaksi.

- Esimerkiksi puolison tietyntyyppinen ojentaminen tai lasten tietynlainen kurittaminen.

Tapaukset käsitellään yhteisön sisällä

Hautamäen mukaan maahanmuuttajamiestä voi vaikea olla saada sitoutumaan auttamistoimintaan.

- Tietyissä yhteisöissä monet asiat hoidetaan yhteisön sisällä eli väkivaltatapaukset saatetaan hoitaa yhteisön sisällä eikä niistä tulla puhumaan ulkopuolisille.

Virolaistaustainen Reet Nurmi oli kymmenen vuotta sitten perustamassa maahanmuuttajanaisia tukevaa Monika-Naiset-liittoa. Nurmen mielestä maahanmuuttajien kotouttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei toimi niin kuin pitäisi.

- Perheet eivät ole kotoutuneet Suomeen. Perheen sisäiset ongelmat kärjistyä ja sitten aletaan sulkeutua omaan etniseen ryhmään, jossa vaalitaan vain omia käytäntöjä.

Tuukka Lukinmaa / YLE Uutiset