torstai 23. heinäkuuta 2009

HS: Holmlund: Asenteet turvapaikanhakijoita vastaan koventuneet


Helsingin Sanomat:
Holmlund: Asenteet turvapaikanhakijoita vastaan koventuneet
Poliisin tietoon tulleita rasismiepäilyjä
(kuva)
Tausta: Pienet kaupungit tilastoissa rasistisia
(kuva)
23.7.2009


Taloudellinen taantuma ja lisääntyvä työttömyys yhdistettynä turvapaikanhakijoiden kasvavaan määrään saattaa olla kiperä yhtälö, joka koventaa suomalaisten asenteita maahanmuuttajiin, pelkää sisäministeri Anne Holmlund (kok).

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta tänä vuonna korkeammaksi kuin koskaan aiemmin.

Hallitus on valmistelemassa syksyksi tukun lainmuutoksia, joilla on tarkoitus vähentää perusteettomia turvapaikkahakemuksia.

"Pitäisi pohtia laajalla porukalla, miten tilannetta voitaisiin auttaa niin, että työttömäksi jääneet eivät näkisi maahanmuuttajia uhkana. Uskon, että suomalaiset hyväksyvät humanitaarisilla syillä turvapaikkaa hakevat, mutta tosiasia on se, että joukossa on hyvin paljon sellaisia, joilla ei ole perusteita. Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan tulisi olla mahdollisimman johdonmukaista, ja olisi tärkeää, että hakemukset saataisiin käsiteltyä nopeasti", sisäministeri Anne Holmlund sanoo.

"Minun tuntumani on, että rasistinen kirjoittelu on lisääntynyt selkeästi. Se on ilman muuta huolestuttavaa, koska se on helposti kasvupohja vakavammalle rikollisuudelle."

Holmlund ei usko, että Suomessa olisi järjestäytyneitä rasistisia ryhmiä.

"Tuskin ainakaan laajemmassa mittakaavassa. Tilannetta täytyy tietysti seurata ja puuttua tarvittaessa lain suomin keinoin."

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää pelkää, että asenteet voivat näkyä myös tekoina.

"Rasististen rikosten ilmoitusmäärä osoittaa kasvua. Siihen on monia syitä: poliisi kouluttaa väkeään ja ulkomaalaiset ovat oppineet luottamaan poliisiin, mutta todellistakin nousua saattaa olla. Olemme historiallisessa muutosprosessissa", Suurpää toteaa.

Tuorein tilasto rasistisiksi epäillyistä rikoksista julkaistiin viime vuonna. Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksessa todettiin rasististen rikosten vähentyneen vuonna 2007 hieman edellisestä vuodesta. Ilmoituksia kirjattiin noin 700.

Yleisin rikosnimike oli pahoinpitely. Poliisi ei anna tietoa viime vuoden tilastoista ennen syksyllä julkaistavaa uutta tutkimusta.

Tuoreen EU-selvityksen mukaan joka kolmas pääkaupunkiseudun somali kertoo joutuneensa motiiviltaan rasistisen rikoksen uhriksi kuluneen vuoden aikana.

Epäilty rasistinen rikos tarkoittaa sellaista rikosilmoitukseen johtanutta tekoa, jossa on rasistinen motiivi tai selkeitä rasistisia piirteitä.

_________________________________________


Tausta: Pienet kaupungit tilastoissa rasistisia


Kun poliisille tehdyt ilmoitukset rasistisista rikoksista suhteutetaan ulkomaalaisten määriin kunnissa, tilastoissa korkeimmalle nousevat Seinäjoki ja Kajaani. Niiden jälkeen seuraavat Kokkola, Lappeenranta ja Kotka.

Tilastot käyvät ilmi Poliisiammattikorkeakoulun selvityksestä, jossa tutkittiin vuoden 2007 epäiltyjä rasistisia rikoksia.

Luvuista ei voi tehdä suoria johtopäätöksiä paikkakuntien rasistisuudesta. Tilastoissa on huomioitu ainoastaan kunnissa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset, joten esimerkiksi vastaanottokeskuksissa olevat turvapaikanhakijat eivät näy vertailuluvuissa.

Lisäksi pienemmillä paikkakunnilla jo yksi isompi rasististen ilmaisujen värittämä ristiriita voi johtaa tilastojen vääristymiseen tai yksittäinen ilmoitusaktiivinen ihminen voi ilmetä tilastopiikkinä.

"Syyt voivat olla ohimeneviä. Jos kunnassa on työttömyyttä ja yhtä aikaa maahanmuutto uutena ilmiönä, se voi joksikin aikaa huonontaa näkymää", sanoo vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää.

Lukumääräisesti eniten rikosilmoituksia kirjattiin Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Näissä kaupungeissa ilmoituksia kuitenkin kirjattiin alle viisi tuhatta maahanmuuttajaa kohden. Esimerkiksi Seinäjoella luku oli 36, Kajaanissa 30 ja Kokkolassa 18.

"Pääkaupunkiseudulla on jo totuttu ulkomaalaisiin. Normaalielämän kontaktit myönteistävät asenteita maahanmuuttajiin", Suurpää toteaa.

Rasismista vain murto-osa tulee poliisin tietoon. On tutkittu, että 70 prosenttia maahanmuuttajista ei ole ilmoittanut kokemastaan rasismista poliisille.

Minna Laukka
___________________________________________

Poliisin tietoon tulleita rasismiepäilyjä

Heinäkuu 2009

Kemi
Kaksi kemiläistä nuorta miestä heitti turvapaikanhakijan järveen Takajärven uimarannalla. Myöhemmin illalla sama kaksikko kävi vielä retuuttamassa toista turvapaikanhakijaa Kemin vastaanottokeskuksessa. Miehet tunkeutuivat keskuksen soluasuntoon mukanaan puukko ja keppi.

Rovaniemi
Ulkomaalaiset ja suomalaiset miehet tappelivat porukalla Ounasrinteen Salmenperällä. Poliisi otti kiinni useita henkilöitä. Poliisi epäilee, että motiiveissa oli rasistisia piirteitä.

Kesäkuu 2009

Suomusjärvi
SPR:n Suomusjärven ruokalan ikkunan alla räjähti räjähde aamukolmelta. Kukaan ei loukkaantunut, mutta pommi aiheutti tuhoa. Muun muassa useita ikkunoita hajosi ja lähellä olleen puutarhakatoksen katto irtosi.

Toukokuu 2009

Espoo
Mies tönäisi 8-vuotiaan tytön junasta Espoon keskuksessa. Poliisin mukaan mies oli myös loukannut tyttöä rasistisin sanoin. Reppu vaimensi kaatumista, joten uhri säästyi vammoilta. Miestä ei tavoitettu.

Tammikuu 2009

Kemi
Kaksi kemiläismiestä pahoinpiteli keskustassa irakilaismiehen ja vastaanottokeskuksen asunnosta lyötiin ikkuna rikki. Poliisi otti kiinni keminmaalaisen miehen, joka kirjoitti erittäin rasistisia kirjoituksia internetin suositulle keskustelupalstalle.

Joulukuu 2008

Savonlinna
Kymmenpäinen joukko pieksi ulkomaalaistaustaisen miehen Savonlinnan Kyrönniemellä. Joukko tunkeutui uhrin asuntoon ja pahoinpiteli tämän hakkaamalla, potkimalla ja kettingillä lyömällä. Poliisin mukaan nämä olivat tarkoituksella valinneet uhrinsa "opettaakseen" tälle jotain.

Syyskuu 2008

Vantaa
Mies ampui Vantaan Havukosken nuorisotaloa vastapäätä parvekkeelta yhden laukauksen. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa. Poliisi epäilee, että ampujalla oli rasistisia motiiveja nuorten pelottelussa.