keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

HS: Taantuma työmarkkinoilla osuu ensimmäisenä maahanmuuttajiin


Helsingin Sanomat:
Taantuma työmarkkinoilla osuu ensimmäisenä maahanmuuttajiin
29.7.2009


Hyvinä aikoina maahanmuuttajat saavat töitä vähäiselläkin kielitaidolla. Huonoina aikoina heidän työtilanteensa heikkenee ensimmäisenä.

Työvoimapulasta kärsivillä aloilla, kuten palvelu- ja siivoustöissä, löytyy työtä myös maahanmuuttajille, mutta pitkään työttöminä olleiden asema on vaikeutunut.

Tällaisia havaintoja on tehty helsinkiläisissä työvoimatoimistoissa, joiden mukaan lomautusten lisääntyminen näkyy myös ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden kohdalla. Tampereella työnhakuun on ilmaantunut myös irtisanottuja kotoutettavia, mikä on uusi ilmiö. He eivät ole olleet vielä pitkään Suomessa.

Työluvalla Pirkanmaalle tulleet ovat vähentyneet lähes puolella viime vuodesta, ja esimerkiksi ilman jatkotyölupaa jääneitä kiinalaisia on palannut kotimaahansa.

Ideointi maahanmuuttajien työllistämiseksi lisääntyy samaan aikaan. Yhteisvastuukeräyksen tämän vuoden tuotosta viidennes on luvattu tähän.

Esimerkiksi Helsingin Diakonialaitoksen kiinteistöalan tuore sosiaalinen yritys Diakoniset kiinteistöpalvelut on rekrytoinut työttömiä maahanmuuttajia. Tarkoitus on ajan mittaan laajentaa toimintaa huomattavasti, kertoo projektipäällikkö Juha Leviäkangas.

Jotkut väittävät, etteivät somalit tee töitä, hän sanoo. Hänen kokemuksensa ovat olleet "äärimmäisen kannustavia". Kiinteistöpalvelu on normaalia liiketoimintaa, ja työntekijöiltä vaaditaan samaa työtahtia ja tuloksia kuin muuallakin.

Työllistetyt saavat vastuuta ja kasvavat normaaliin työntekoon, Leviäkangas kuvailee ja arvostelee palkkatuella työllistämistä, jossa työntekijä saa töitä vaikkapa puoleksi vuodeksi ja heitetään sitten pois. "Sellainen ei sitouta."

Huoltoyhtiö on palkannut työntekijät toistaiseksi. Asiakkaita toivotaan seurakunnista, joilla on paljon kiinteistöjä. Myöhemmin yhtiö aikoo ottaa myös talonmies Pikkaraisen roolia ja huolehtia esimerkiksi vanhuksista, Leviäkangas kertoo.

Kirkkonummen seurakunta aikoo Yhteisvastuukeräyksen tuella palkata maahanmuuttajia leiri- ja kerhotoimintaan.

Kouvolassa kaavaillaan harjoittelupaikkoja parillesadalle maahanmuuttajalle.

Helsingissä maahanmuuttajien työllistäminen on suosituksen tasolla, sanoo viestintäjohtaja Seppo Simola Seurakuntayhtymästä.

Ilman suosituksiakin Hietaniemen hautausmaa on työllistänyt toistakymmentä vuotta lukuisia taustaltaan eteläamerikkalaisia, kertoo esimies Ari Pipatti.

Kalmistoon hakee vuosittain jopa 1 200 työhaluista. Heistä töihin pääsee enimmillään kymmenesosa. Näistä noin joka kymmenennellä on ulkomaalaistausta.

Lähes samaan yltää Alepa-ketju, joka kouluttaa maahanmuuttajia kahdeksan kuukauden kursseilla. Niin sai vakituisen työpaikan alun perin kongolainen Milele Kitenge.