keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Verkkouutiset: Ulkomaalaisia opiskelijoita jahdattiin - Mikkelissä pelätään rasismileimaa


Verkkouutiset:
Ulkomaalaisia opiskelijoita jahdattiin - Mikkelissä pelätään rasismileimaa
8.7.2009


Länsi-Savo:
Ulkomaalaisopiskelijoita vastaan hyökättiin Mikkelissä

Iltalehti:
Opiskelijoita jahdattiin autoilla - Raju rasistinen hyökkäys Mikkelissä


Raviradantiellä Mikkelissä asuvat vaihto-opiskelijat joutuivat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä uhkailun kohteeksi. Suomalaismiehet ajoivat kotiinsa palaamassa olleita opiskelijoita takaa sekä jalan että autoilla, kertoo Länsi-Savo.

Opiskelijat kertovat, että hyökkääjiä oli yhteensä parikymmentä ja heillä oli mukanaan erilaisia lyömäaseita. Poliisipartion saapuessa paikalle suomalaiset ottivat jalat alleen.

Vaihto-opiskelijat kokevat viikonlopun tapahtumien jälkeen olonsa turvattomaksi.

- Turhauttaa. Istumme illat sisällä, sillä emme uskalla lähteä kaupungille. Muutenkin liikumme ryhmissä, ettei kenellekään käy huonosti, kertoi yksi rikosilmoituksen tehneistä opiskelijoista Länsi-Savolle.

Vaihto-opiskelijoiden asuntoja on häiritty toistuvasti. Kesällä 2004 häiriköinti äityi niin pahaksi, että Raviradantien talojen valvontaa tehostettiin. Vuonna 2002 opiskelijat kertoivat, että skinheadit vahtivat taloa ja kävivät siellä asuneiden ihmisten kimppuun.

"Tilanne parempi kuin 10 vuotta sitten"

Mikkelissä asuvia maahanmuuttajia tai pakolaisia ei ole kuitenkaan kaupungin pakolaissihteerin mukaan häiritty järjestelmällisesti.

- Minulle ei pitkiin aikoihin ole tullut tietoa siitä, että maahanmuuttokeskuksen asiakkaita olisi uhkailtu, pakolaissihteeri Pia Boafo-Tulla kertoi Länsi-Savolle.

Boafo-Tulla oli itse häirinnän kohteena, kun järjestelmällinen rasistinen väkivalta oli pahimmillaan Mikkelissä noin kymmenen vuotta sitten.

- Tilanne on muuttunut todella paljon parempaan suuntaan, jos vertaa kymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin.

"Mikkeli ei ansaitse rasistisen kaupungin leimaa"

Poliisin mukaan Mikkelissä ei ole järjestäytynyttä rasistista skinhead -aatetta.

- En tiedä, ovatko Raviradantiellä olleet suomalaismiehet skinejä vai ovatko he muuten löytäneet toisensa. Oli skini tai ei, tällainen toiminta on yhtä kaikki äärimmäisen tuomittavaa, totesi ylikomisario Petri Isokuortti Mikkelin poliisiasemalta Länsi-Savolle.

- Tämän kaltaiseen toimintaan on puututtava heti tiukasti. Mikkeli ei ansaitse rasistisen kaupungin leimaa, eikä kukaan halua tämänkaltaista ongelmaa tänne.

___________________________________

Länsi-Savo:

Raviradantiellä Mikkelissä asuvat vaihto-opiskelijat joutuivat viime viikon lauantain ja sunnuntain välisenä yönä poikkeuksellisen avoimen uhkailun kohteeksi.

Suomalaismiehet ajoivat kotiinsa palaamassa olleita opiskelijoita takaa sekä jalan että autoilla Raviradantien pihapiiriin asti.

Opiskelijat kertovat, että hyökkääjiä oli yhteensä parikymmentä ja heillä oli mukanaan erilaisia lyömäaseita. Poliisipartion saapuessa paikalle suomalaiset ottivat jalat alleen.

Asiasta tehtiin rikosilmoitus tiistaina. Poliisin mukaan tutkinta on käynnissä.

Vaihto-opiskelijoiden asuntoja on häiritty aikaisemmin toistuvasti.

Viimeksi kesällä 2004 häiriköinti äityi niin pahaksi, että Raviradantien talojen valvontaa tehostettiin. Vuonna 2002 opiskelijat kertoivat, että skinheadit vahtivat taloa ja kävivät siellä asuneiden ihmisten kimppuun.

Mikkelissä asuvia maahanmuuttajia tai pakolaisia ei ole kaupungin pakolaissihteeri Pia Boafo-Tullan mukaan häiritty järjestelmällisesti.

– Minulle ei pitkiin aikoihin ole tullut tietoa siitä, että maahanmuuttokeskuksen asiakkaita olisi uhkailtu, hän sanoo.

Boafo-Tulla oli itse häirinnän kohteena, kun järjestelmällinen rasistinen väkivalta oli pahimmillaan Mikkelissä noin kymmenen vuotta sitten.

– Tilanne on muuttunut todella paljon parempaan suuntaan, jos vertaa kymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin.

Vaihto-opiskelijat kokevat viikonlopun tapahtumien jälkeen olonsa turvattomaksi.

– Turhauttaa. Istumme illat sisällä, sillä emme uskalla lähteä kaupungille. Muutenkin liikumme ryhmissä, ettei kenellekään käy huonosti, sanoo yksi rikosilmoituksen tehneistä opiskelijoista.

– On eri asia saada turpaansa haastettuaan riitaa, kuin se, että saa turpaansa siksi että kävelee kadulla.

Toisen opiskelijan isoveli oli Mikkelissä 1990-luvun lopulla. Tuolloin rasismi oli ennättänyt paisua jo ongelmaksi.

– Olin hyvin skeptinen, kun pari vuotta sitten tulin Mikkeliin. Viime viikonloppuun asti olemme saaneet olla rauhassa.

– En ole varma, haluanko olla tässä kaupungissa enää syksyllä, hän jatkaa.

Poliisin mukaan Mikkelissä ei ole järjestäytynyttä rasistista skinhead -aatetta.

– En tiedä, ovatko Raviradantiellä olleet suomalaismiehet skinejä vai ovatko he muuten löytäneet toisensa. Oli skini tai ei, tällainen toiminta on yhtä kaikki äärimmäisen tuomittavaa, jyrähtää ylikomisario Petri Isokuortti Mikkelin poliisiasemalta.

– Tämän kaltaiseen toimintaan on puututtava heti tiukasti. Mikkeli ei ansaitse rasistisen kaupungin leimaa, eikä kukaan halua tämänkaltaista ongelmaa tänne.

Isokuortti kertoo, että Mikkelin kihlakunnan alueella rasistisia rikoksia on kirjattu viime aikoina hyvin vähän.

Tapauksia jää kuitenkin kirjaamatta, sillä huutelun ja kaupungilla seuraamisen kaltaiset asiat ovat poliisin kannalta vaikeita. Mitään vakaavaa ei käytännössä tehdä, mutta huutelun kohteesta tuntuu yhtä kaikki pahalta.

– Keskellä päivää ei ole kukaan enää huudellut. Se on enemmän sellaista viikonloppuiltojen meininkiä, joukossa tyhmyys tiivistyy, Isokuortti tokaisee.

Mamkin projektipäällikkö Tuuli Järvinen ei ymmärrä opiskelijoita häirinneiden tekoja.

– Miksi tällaista toimintaa pitää edelleen sietää? Onko syynä nuorten miesten turhautuminen vai mikä, hän kummastelee.

Vaihto-opiskelijoiden mukaan osa lauantain tapahtumiin osallisista suomalaisista on ollut passissa raviradantien opiskelija-asuntojen lähistöllä.

– He tietävät, missä me asumme. Mitä tapahtuu, jos heitä seuraavalla kerralla onkin parinkymmenen sijaan neljäkymmentä? yksi opiskelijoista pohtii ääneen.

Kuvateksti:
RASISMI RYÖPSÄHTI ESILLE
Raviradantien talotkin ovat saaneet osansa rasistisesta uhosta.