sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

MTV3: Marjanpoimijoiden matka Suomeen voi tyssätä


Kaleva:
Marjastajien viisumit katkolla
5.7.2009

MTV3:
Marjanpoimijoiden matka Suomeen voi tyssätä


Ulkoministeriössä harkitaan thaimaalaisten marjanpoimijoiden viisumikäytännön jatkamista. Viime vuonna noin puolet poimijoista palasi takaisin velkaisina huonon marjasadon vuoksi.

Lähetystöneuvos Vesa Häkkisen mielestä voidaan puhua jo orjatyöstä, jos töihin otetut eivät pääse omilleen.

Jos sama toistuu, on Häkkisen mukaan pohdittava, voiko tällaista järjestelmää enää jatkaa. Häkkinen muistuttaa, että viisumin perusedellytys ei täyty, jos poimija ei pysty turvaamaan toimeentuloaan marjoilla.

Toimitusjohtaja Tommy Gustafsson Riitan Herkku Oy:stä torjuu ajatuksen orjatyöstä. Hänen mukaansa thaimaalaiset tietävät riskin ja sen, että hyvien vuosien joukkoon voi mahtua huonojakin. Ulkoministeriö aikoo marjastuskauden jälkeen joka tapauksessa kuulla eri osapuolia.

Lapin kylätoiminta ja marjanostajayritykset ovat sopineet toimintaperiaatteista alkavalle marjastuskaudelle. Lähes kaikki marjanostajayritykset ovat allekirjoittamassa toimintaperiaatteet. Lapin liitto pitää tärkeänä turvata tehokas marjojen poiminta teollisiin tarpeisiin. Liitto ei ole virallisesti edellyttämässä marjanostajien tulkitsemista työnantajiksi poimintatyössä.

Ulkomaisia marjanpoimijoiden odotetaan tulevan Kainuun, Koillismaan ja Lapin metsiin ja soille muutaman viikon päästä. Poimijoita on tulossa Thaimaasta, Ukrainasta, Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Thaimaalaisille poimijoille viisumeita on myönnetty nyt hieman viime vuotta enemmän.

________________________________

MTV3:

Ulkoministeriö harkitsee thaimaalaisten marjanpoimijoiden viisumikäytännön lopettamista. Syynä tähän on, että viime vuonna noin puolet poimijoista palasi takaisin velkaisina huonon marjasadon vuoksi, kertoo sanomalehti Kaleva.

Lähetystöneuvos Vesa Häkkisen mielestä on syytä pohtia, voiko tällaista järjestelmää enää jatkaa. Häkkinen muistuttaa, että viisumin perusedellytys ei täyty, jos poimija ei pysty turvaamaan toimeentuloaan marjoilla.

Ulkomaisia marjanpoimijoiden odotetaan tulevan Kainuun, Koillismaan ja Lapin metsiin ja soille muutaman viikon päästä.

Poimijoita on tulossa Thaimaasta, Ukrainasta, Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Thaimaalaisille poimijoille viisumeita on myönnetty nyt hieman viime vuotta enemmän.